2024. április 28. - Valéria

Ismét látható Ádám és Éva

Két évnyi restaurálási munkálatokat követően ismét látható a madridi Prado múzeumban Albrecht Dürer két híres olajképe, amelyeken Ádámot és Évát örökítette meg.
2010. november 26. péntek 07:51 - HírExtra
A múzeum hivatalos honlapján olvasható közlemény szerint a két művet egy speciális kiállítás keretein belül mutatják be annak érdekében, hogy minél nagyobb figyelmet irányítsanak a táblaképeken végzett teljes felújítási munkálatokra. A Prado és a Los Angeles-i Getty Alapítvány együttműködésének köszönhető restaurációs munkálatokat egy nemzetközi szakértőkből álló csoport végezte.

A német származású reneszánsz festőművész 1507-ben Nürnbergben festette a képeket, nem sokkal azután, hogy visszatért Velencéből. Az itáliai művészet hatása tisztán kivehető a festményeken. A fényekkel és az árnyékokkal játszva jelenítette meg a bibliai alakokat, amelyek a sötét háttérből rajzolódnak ki.

Évát a tudás fája mellett örökítette meg a művész, ahogy egy almát fogad el az ágakon tekerődző kígyótól. A szomszédos képen álló Ádám a fejét Éva irányába hajtja és jobb kezével a nő irányába nyúl. A festmények 1827-ben érkeztek a spanyol fővárosban lévő múzeumba, de a nagyközönség csak hat évvel később láthatta azokat először.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását