2024. április 29. - Péter

19 milliót értek Leninék

Tizenkilenc millió forintos bevétellel zárult a szocialista korszakból származó relikviák jótékonysági árverése, amelyet a vörösiszap-károsultak javára szerveztek; a fő vásárló egy amerikai múzeum volt.
2010. december 16. csütörtök 09:34 - HírExtra
 A 230 darabos gyűjteményt két árverésen értékesítette a Pintér Galéria és Aukciósház, amely lemondott lebonyolítási jutalékáról, ezzel is hozzájárulva rászorulók megsegítéséhez - tudatta csütörtöki közleményében a közigazgatási és igazságügyi tárca.

A Mikulás napján rendezett árverésen 102, a szocialista érához kötődő, történelmi jelentőségű tétel talált gazdára. A második aukció - amelyen kiemelkedő művészeti értékű műtárgyakra lehetett licitálni - december 10-én zárult.

A kalapács alá került tárgyak 70 százaléka elkelt, de - mint a közlemény jelezte - a megmaradt darabokra is van érdeklődő. Az eladott tételek 60 százaléka került külföldi gyűjtőhöz vagy múzeumhoz.

A legtöbb tételt a Los Angeles-i Wende Múzeum vásárolta: összesen 25 műtárgyat vett meg, amelyekből a későbbiekben a magyarországi szocialista rendszert bemutató önálló tárlatot nyit az Egyesült Államokban.

Az árverésen befolyt összeg átadásának részleteiről a minisztérium és a Katolikus Karitász között kezdődött egyeztetés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását