2024. május 4. - Mónika, Flórián

Mérgező életmód

Rengeteg olyan élelmiszert fogyasztunk, amik ugyan jól néznek ki és finomak is, de nagyon károsak. Még nem késő változtatni az életmódunkon: itt az újév, fogadjuk meg hogy ezentúl jobban odafigyelünk mit veszünk le a polcról.
2011. január 9. vasárnap 12:44 - Kancsár Edina
Üdítők

Hazánkban hatalmas mennyiségben fogynak a cukros üdítőitalok, pedig rengeteg cukrot, mesterséges aromákat és állományjavítót tartalmaznak. A szénsavas italokról nem is beszélve, amik a felsoroltakon kívül még szén-dioxidot is tartalmaznak, ami szintén káros a egészségünkre. Kerüljék el ezeket a mesterséges kalóriabombákat, hiszen felfújja a hasukat és hízlalnak is.

Péksütemények



A finom, illatos és meleg sütemények rengeteg éhes embert ejtenek rabul nap, mint nap. Nem is tagadjuk, hogy nagyon finomak és átmenetileg az éhségünket is csökkentik, azonban azt nem árt tudni, hogy rengeteg zsiradékot tartalmaznak. Tizenöt deka sós péksüteménnyel a zsiradékbevitel mellett, a napi ajánlott nátriummennyiség többszörösét visszük be. Az édes sütemények pedig temérdek mennyiségű cukrot tartalmaznak. Mivel hasznos összetevők egyáltalán nem találhatóak bennük, jobb elkerülni ezeket a finomságokat.

Ízesített joghurtok

Ez egy igazán megtévesztő étel, mert a televízióból minden nap azt halljuk, hogy mennyire egészséges a fogyasztásuk. Ha nem tartalmaznának nagy mennyiségben cukrot, mesterséges aromákat és állományjavítókat, akkor valóban egészségesek lennének, de ebben a formában sajnos nem azok. Bőven akadnak a listán, az ízesített joghurtnál hízlalóbb ételek is, de ha lehet, inkább a natúr változatokat részesítsék előnyben.

Ömlesztett sajtok



Szintén a tejtermékek csoportjába tartoznak az ömlesztett sajtokat, annak ellenére, hogy a legtöbb ilyen terméknek nem sok köze van a sajtokhoz. Alapjukat elsősorban növényi, vagy állati eredetű zsirok alkotják és rendkívül magas a nátrium- és foszfortartalmuk, ami a kémiai eljárással történő ömlesztés következménye.

Jóval olcsóbbak, mint a kemény sajtok, de ahogy a mondás is szól: olcsó húsnak híg a leve. Érdemes tehát inkább kemény sajtokat fogyasztani, ugyanis az ömlesztési eljárással készült termékek rendszeres fogyasztása egészségtelen.

Párizsi

A párizsi ára miatt mindenki számára elérhető, ezért igazi tömegcikknek tekinthető. Nagyon sokan szeretik, és kinézete sem sugall sok „veszélyt”. Fogyasztásával azonban nem juttatunk be mást, mint szalonnabőrkét (negvyen százalék), ipari szalonnát (húsz százalék), szóját (húsz százalék), valamennyi vágóhídi maradékot és albumint. Ezenkívül kerül még bele bőségesen tartósítószer és ízfokozó is, nem beszélve a színezőanyagokról.

Ketchup

Tudjuk, hogy a ketchup elengedhetetlen bizonyos ételekhez, de próbáljanak meg minél kevesebbet fogyasztani belőle. Érdekessége, hogy akár egészséges is lehetne, hiszen a paradicsom fogyasztása jó a szervezetünknek. Azonban amiből a ketchup készül, legtöbb esetben az a paradicsom, amely másra már nem alkalmas. Ráadásul nagy mennyiségben tartalmaz állományjavítókat, tartósítószert és cukrot is.

A gyerekek étkezésre különösképp ügyelni kell, ugyanis többségük imádja a sültkrumli-ketchup párost. Az olajban sült burgonya rengeteg zsírt szív magába sütés közben, ha pedig mindezt gyorsétteremben fogyasztják, akkor a mesterséges aromák és ízfokozók negatív hatásaival is zsámolni kell(emiatt nem lehet leállni az evésével). Tehát nem csak hízlal, káros is.

Chips



Ez a „leggonoszabb” étel az összes közül, hiszen már látványa is elegendő, hogy megkívánjuk és az ízfokozóknak köszönhetően ezt sem tudjuk abbahagyni. A chipsekben nagyon sok só és étolaj van, ezért rengeteg kalóriát tartalmaznak. Azonban a fő problémájuk, hogy sok transzzsírsavat tartalmaznak, ami az olajok keményítésével egy mesterségesen előállított vegyület.

A transzzsírsav használata növeli az elhízás, a szívbetegségek, és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. És akkor még a bennük lévő adalékanyagokról, színezékekről, aromákról és tartósítószerekről nem is beszéltün. Fogyasztása határozottan káros mindenki számára.

Ízesített gabonapelyhek

Habár a reklámok ebben az esetben is azt sugallják, hogy ez a gyermekek számára is optimális étel, tudnunk kell, hogy ez közel sincs így. A pelyhesített gabona, szinte egyáltalán nem tartalmaz rostot. Cserébe viszont gyorsan felszívódó szénhidráttartalma hamar megemeli a vércukorszintet, ezért az éhségérzet gyorsan visszatér: újabb étkezésre, vagy nassolásra késztetve a fogyasztókat. A pelyhek amúgy is magas szénhidráttartalmát, az ízesített cukorbevonatok csak tovább emelik. Tehát ebből is érdemesebb inkább a natúr, vagy teljes kiőrlésű gabonából készült változatokat preferálni.

Mogyorókrém

Az Amerikából származó édesség, mely nemcsak a gyerekek nagy kedvence, rendkívül hízlaló és káros finomság. Bár hazánkban magas ára miatt nem annyira elterjedt, mégis óva intenénk mindenkit a fogyasztásától, ugyanis rengeteg benne a cukor és a zsiradék. Bár a legtöbb változat tartalmaz némi földimogyorót, amelynek telítetlen zsírsavtartalma hasznos a gyerekek számára is, ez csekély pozitívum a termék káros hatásaihoz képest.

Albumin
Az albumin név a kémiában nem egy anyag, hanem a fehérjék egyik fontos osztályának az elnevezése. Szerves anyagokból (például tojás, vér) nyerik. Előfordulás: a legtöbb állatban és növényben föllelhetők. Két fontos albumin a szérum-albumin (a vérben) és a laktalbumin (a tejben). A szérum-albumin a májban keletkezik. Normál esetben az emberi vérplazma protein 60%-a albumin.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását