2024. április 28. - Valéria

A gyerekeket célozzák az amerikai éttermek

A gyorséttermek erőfeszítései arra irányulnak, hogy a gyerekeket már kétéves koruktól megnyerjék reklámjaikkal, honlapjaikkal egészségtelen ételeik fogyasztóiként - állapították meg amerikai kutatók.
2010. november 9. kedd 11:20 - HírExtra
A Yale Egyetem munkatársai szerint az ipar önszabályozása nem működött, ezért sürgetik a kormányzati hivatalokat, hogy nyilvánítsák a gyerekeket védett csoportnak és állítsák meg azokat a marketingerőfeszítéseket, amelyek a gyerekkori elhízás terjedéséhez vezetnek az Egyesült Államokban.

Jennifer Harris és munkatársai egy éven át tanulmányoztak 12 nagy gyorséttermi láncot. Elemezték az ételek összetételét, kalória-, zsír-, cukor- és nátriumtartalmát, valamint vizsgálták azt is, hogy a gyerekek és fiatalok milyen ételeket rendeltek.

Jelentésükben - amely megtalálható a http://www.fastfoodmarketing.org internetes oldalon - megállapítják, hogy 2009-ben az Egyesült Államokban ez az iparág 4,2 milliárd dollárt (835 milliárd forint) költött marketingre és reklámokra a televízióban, interneten, közösségi médiában és mobilalkalmazások útján. Csak a McDonald's vállalatcsoport 13 honlapját például havonta 365 ezer tizenkét évesnél fiatalabb gyerek látogatja meg.

A jelentés készítői kifogásolják azt is, hogy a gyorséttermek által kínált egészséges ételekhez és italokhoz nehéz hozzájutni. A tanulmány szerint a tizenévesek egy-egy éttermi látogatás alatt 800-1000 kalóriát fogyasztanak el, ami szerintük a teljes napi kalóriaszükséglet közel fele.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását