2024. április 29. - Péter

Ma jár le a határidő!

Ma van az utolsó nap, hogy a továbbtanulni vágyók elküldjék az egyetemekre és főiskolákra felvételi kérelmüket. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy azok is tudjanak jelentkezni, akik az utolsó pillanatban kaptak észbe.
2011. február 15. kedd 06:48 - Kancsár Edina
A 2011-es általános felvételi eljárásban összesen 53 450 államilag támogatott hallgatót vehetnek fel a felsőoktatási intézmények. Ebből 40 610 tanulót alapképzésre, 2840-et egységes, osztatlan képzésre, illetve tízezret felsőfokú szakképzésre. 19 600 hallgató tanulhat majd államilag támogatott mesterképzéseken, doktori képzésen pedig 1300 hely áll rendelkezésre.

Az elmúlt évhez képest tehát 841-gyel több képzés indul a különböző szinteken. Több mint nyolcvan új stúdium közül választhatnak a diplomások. Emellett tizenhárom új alapképzési lehetőséget és huszonhét felsőfokú szakképzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények. A jelentkezési szabályokban idén nem sok változás van, csupán a többletpontok mértékét csökkentették.



Az emelt szintű érettségivel szerezhető többletpontok nem változtak, azonban a többi jogcímen kevesebb pont kapható. Így például a középfokú komplex nyelvvizsgáért 28 pont, felsőfokú komplex nyelvvizsgáért pedig 40 pont jár. Ráadásul a nyelvvizsgákért kapható pontokat is maximalizálták, vagyis 40 pontnál nem kapható több. A minimális pontszám egyébként alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben is 200 pont.

Sokak örömére, a felvételi eljárás díja nem emelkedett: három jelentkezés továbbra is kilencezer forint. Aki ennél több helyre szeretne felvételizni, annak kétezer forintot kell fizetnie jelentkezésenként. A hátrányos helyzetű jelentkezők négyezer ötszáz forintos, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők kilencezer forintos kedvezményt kaphatnak a felvételi eljárás díjából, de csak akkor, ha a jelentkezési lapjukon nyilatkoznak hátrányos helyzetükről és ezt igazolják is.

Felvételi kiadványok

December 15-én került a boltokba a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató, melynek két kiadványa jelent meg: az egyik az érettségizetteknek, a másik pedig a mesterképzésre készülőknek szól. A tájékoztatón kívül, a Felvételi tájoló 2011 is segíti a jelentkezőknek eligazodáni a felsőoktatás és képzési területek világában.

Két módon lehet jelentkezni

Elektronikus és postai úton is lehet jelentkezni, mint ahogy korábban is. Az e-felvételi kényelmesebb, azonban nem szabad elfelejteni azt, hogy hitelesítés vagy e-aláírás nélkül érvénytelen a jelentkezés. Sokan még mindig tartanak az effajta eljárásoktól, ezért az e-felvételizők is feladhatják postán a dokumentumaikat, illetve rendezhetik csekken is az eljárási díjat.

Akik hagyományos módon jelentkeznek, be kell szerezniük a jelentkezési lapot. Ezt beszerezhető az Educatio Ügyfélszolgálatán (Budapest, XIII. Váci út 35. I. emelet.), a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben és a megyei kormányhivatalokban, illetve a Felsőoktatási felvételi tájékoztató kötetekben is van. A jelentkezési határidő, február 15!

Általános tudnivalók a felvételiről
• Jelentkezési határidő: 2011. február 15.
• E-felvételi hitelesítési határidő: 2011. február 23.
• Regisztrációs adatok megtekinthetők / regisztrációs csomagok kiküldése: 2011. április vége
• A már rendelkezésre álló dokumentumok benyújtási határideje: 2011. június 1.
• Érettségi, nyelvvizsga, felsőfokú végzettség igazoló dokumentumainak benyújtási határideje, sorrendmódosítás határideje: 2011. július 7.
• Ponthatárok megállapítása: 2011. július 21. /felvi.hu/

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását