2024. április 29. - Péter
Ma éjfélkor lezárul a felsőoktatási jelentkezés határideje: vajon egy friss diplomás miként tud biztosan elhelyezkedni a munkaerőpiacon? Mire kell odafigyelnie a tanulmányai során? Iránytű a HírExtrától.
2011. február 15. kedd 17:39 - HírExtra
Juhász Andreával, az Adecco Magyarország munkaerő közvetítő cég szenior tanácsadójával beszélgettünk.

Ma éjfélkor lezárul a felsőoktatási jelentkezés beadásának határideje. A kommunikációs szakirányok még mindig slágerszaknak számítanak. Diploma után mekkora esély van az elhelyezkedésre?


Az, hogy ezen szakok mennyit érnek a piacon, mindenképpen attól függ, rendelkezik-e a pályakezdő bármilyen nyelvismerettel, elsősorban angollal, szerzett-e releváns tapasztalatot, gyakornoki pozícióban az egyetem, főiskola alatt.

A diákok mennyire vannak tisztában az elhelyezkedési lehetőségeikkel? Úgy is kérdezhetném, hogy mennyit ér ma egy diploma?

Még mindig piacképesnek minősülnek a gazdasági, pénzügyi, mérnöki és IT szakok, de ezek is csak abban az esetben, ha a diploma aktív nyelvismerettel, lehetőleg kommunikációképes angol nyelvtudással egészül ki, amennyiben a nemzetközi cégeket szeretnénk megcélozni.



Aki nem rendelkezik diplomával, de biztosan beszél legalább két idegen nyelven és rendelkezik legalább egy OKJ-s képesítéssel, annak több esélye van az elhelyezkedésre, mint egy friss diplomásnak?

Általános elvárás a diploma nélküliek irányába legalább egy szakma, elsősorban a keresett szakmák valamelyikéből. Ilyen a villanyszerelő, karbantartó, hegesztő szakmai gyakorlattal, továbbá ha szakma nincs, szükséges a minimum két nyelvtudás, amit az un. Business Centerek vagy Shared Service Centerek előszeretettel keresnek. Ez esetben kívánalom az angol és egy másik nyelv aktív ismerete. Minél ritkább a második nyelv, annál értékesebb a jelölt a „piacon”. Értékes nyelv alatt például a skandináv nyelveket, valamint a hollandot, a görögöt, törököt, japánt értem.

A diploma megléte bizonyos szellemi pozícióknál elvárás, de ha nem egészül ki aktív nyelvismerettel - nem nyelvvizsgával - és szakmai gyakorlattal, az mindenképpen csökkenti az elhelyezkedési esélyeket. Az, hogy a pályakezdő hol indulhat el, ha a legtöbb cég elvárásai között szerepel a szakmai tapasztalat, erre több út létezik, egymást nem kizárva.

Tanulmányok alatt végzett gyakornokként eltöltött pozíció, miután lehetőség adódhat a cégnél az elhelyezkedésre,

Időben elkezdett kapcsolatépítés, hiszen több pozíciót ajánlás útján töltenek be. Vannak cégek, akik előszeretettel alkalmaznak pályakezdőket, elsősorban mérnöki vonalon. Külföld, elsősorban Angolszász nyelvterületen.

Flexibilitás, bérben és földrajzilag. Költözési hajlandóság, hogy a pályáját valahol el tudja kezdeni a friss diplomás. Ez sajnos nem jellemző, a magyar álláskeresők kevésbé mobilak, a lakhelyük szerint vagy főváros központúan keresgélnek.

Ha az álláskereső a főiskola vagy egyetem alatt már gyakornoki pozícióban dolgozott, avagy huzamosabb ideig külföldi ország valamelyikében próbált szerencsét - még ha nem is szakmájában dolgozott ez idő alatt -, több szempontból is növeli az illető értékét a munkaerőpiacon, hiszen ez utóbbi feltételezi egy idegen nyelv megbízható ismeretét, vállalkozó kedvet, bátorságot, rátermettséget, kitartást, szorgalmat, határozott fellépést, egészséges önbizalmat, alkalmazkodó készséget.

Mindenképpen jól mutat szakmai önéletrajzunkban a hosszabb idejű - minimum fél év - külföldi tartózkodás, legyen az tanulmányi, avagy munka célzatú.

A felsőoktatásban tanuló illetve diplomás emberek száma egyre növekszik, a szakmunkások aránya csökken. Szükség lenne a kiegyenlítődésre? Hogyan lehetne mindezt elérni? Ha nem történik meg mindez, mi várható a későbbiek folyamán?


Mindenképpen veszélyt rejt magában az egyensúly felborulása. Ez nem jelenti azt, hogy diplomásra nincs szükség, hiszen vannak olyan szakok, amikből hiányt tapasztalunk, amilyenek az angolul valóban kommunikáló mérnökök, elsősorban karbantartómérnökök, hegesztőmérnökök, anyagmérnökök, villamosmérnökök, pénzügyes szakemberek-könyvelők, kontrollerek, logisztika, gyártás témakörben gyártástervezők, elosztási lánctervezők.

Itt is kijelenthető, hogy a mai álláskereső nem tud, többnyire családi okok miatt, vagy nem akar - kényelmi szempontból - a lakhelyén kívül vagy Budapesten túl állást vállalni még egy megbízható, jól csengő névvel rendelkező cég kedvéért sem.

Tehát konzekvenciaként leszűrhető: szükség van diplomásokra, de csak akkor, ha ez piacképes szaktudással, nyelvismerettel és mobilitással is párosul.

A munkáltatók számára ki az ideális munkavállaló?

Ideális munkatárs ismérve a már elhangzott piacképes szaktudáson, szakmai gyakorlaton, nyelvismereten túl a kérdés megválaszolása pozíció specifikus. Értelemszerűen más szakmai és személyiségbeli kompetenciát várnak el egy pénzügyes, mérnöki vagy egy ügyfélszolgálatos kollégától, illetőleg beosztott és vezetői szinten is van különbség természetszerűleg.

Szakmai, nyelvi, személyes kompetenciánkat, motivációnkat pedig első körben egy világosan, áttekinthetően megszerkesztett, releváns információval gazdagított önéletrajzzal és az interjún magabiztos fellépéssel, felkészültséggel tudjuk eladhatóvá tenni. Ez már a CV írás és interjúzás témaköre.

A munkaerők figyelmébe
A munkaerő a termelési tényezők egyike; magába foglal minden olyan emberi képességet, amely a javak előállításában, feldolgozásában felhasználható. Egyes közgazdászok csak a képzés nélkül elsajátítható, elsősorban fizikai jellegű munkára való képességet értik alatta, a fennmaradó részt pedig szellemi tőke néven, önálló kategóriaként kezelik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását