2024. április 30. - Katalin, Kitti

A kormány betartja az Ab határozatát

A kormány betartja a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentésére vonatkozó szabályt május 31-i hatállyal megsemmisítő alkotmánybírósági határozatot, de nem áll szándékában, hogy a határidőig moratóriumot vállaljon.
2011. február 17. csütörtök 15:34 - HírExtra
Az államtitkár hangsúlyozta, eddig sem voltak és nem is lesznek tömeges elbocsátások. Rétvári Bence kifejtette: a döntés május 31-i határidőt jelöl meg, így eddig az időpontig teljesen törvényes minden érintett felmentése. A kormánynak sem jogi lehetősége, sem szándéka, hogy ettől eltérjen, és moratóriumot vállaljon, mint ahogy a Szakszervezetek Egyeztetési Fóruma kezdeményezi - mondta.

Arra nincs lehetőség, hogy most egy egy évvel ezelőtt hatályban levő törvény alapján lépjen a kormányzat - tette hozzá a parlamenti államtitkár, aki megjegyezte: életszerűtlen, hogy hónapokig ne mentsenek fel valakit, aki alkalmatlan és rosszul végzi a munkáját.

Rétvári Bence kiemelte: az Alkotmánybíróság határozatának figyelembe vételével fogják meghatározni a kormánytisztviselői életpályarendszert is, azaz nem lesz indoklásnélküliség.

Az államtitkár kitért a június 1-től induló új kormánytisztviselői modellre, amelynek egyes elemeit - így az új rendszerű teljesítményértékelést, vizsgáztatási és továbbképzési rendszert, etikai kódexet, javadalmazási és előmeneteli rendszert - 2012. január 1-jéig folyamatosan, több ütemben léptetnek hatályba.

Az életpályára vonatkozó részletes elképzeléseket a magyar közigazgatás fejlesztési stratégiája, a Magyary Program részeként mutatják be 2011. február 25-én az összkormányzati közigazgatatási vezetői értekezleten, ezt követően indul a közigazgatási és szakmai egyeztetés.

Szólt a közigazgatási ösztöndíj-program meghirdetéséről is, amiben háromszázan, köztük mintegy negyven roma fiatal vesz részt, és dolgozik a közszolgálatban, nemzetközi tapasztalatokat is szerezve.

Hozzátette, zökkenőmentesen elkezdtek működni a kormányhivatalok, zavartalanul halad az egyszerűsített honosítás, és a közigazgatás új rendszere a vörösiszap-katasztrófa során is jól vizsgázott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását