2024. április 29. - Péter

A holnapi nap az emlékezésé

A kommunizmus áldozataira emlékeznek a közmédiumok február 25-én, pénteken. Az Országgyűlés 2000-ben február 25-ét a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította.
2011. február 24. csütörtök 19:13 - HírExtra
1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Az emléknapon a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió kegyeleti műsorokkal hajt fejet az áldozatok előtt - tudatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), az MTV, a Duna TV, az MR és az MTI médiaszolgáltatója és vagyonkezelője.

A Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli közéleti magazinműsorában Szabó Ákos történész idézi fel a sötét korszakot. Az MTV Ma reggel című műsorában az emléknapon M. Kiss Sándor történésszel beszélgetnek, a Nappali adása pedig Szegedről jelentkezik: a stúdió vendége a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum vezetője, Blazovich Péter. Az MR1-Kossuth Rádió a Déli Krónika és a 180 perc adásán belül emlékezik az áldozatokra.

Az MTV 14.55-től a Sírjaik hol domborulnak? című műsorban filmösszeállítással, 21.40-től Sára Sándor rendező 1968-ban készült, Feldobott kő című fekete-fehér magyar játékfilmjével, a Duna Televízió pedig 15.35-től a "Gyilkosság, lövés által..."- Forradalom Zalában című magyar dokumentumfilmmel tiszteleg a meggyilkoltak és a megkínzottak emléke előtt.

Egy nappal az emléknap előtt, csütörtök este 20.15-től Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az állami megemlékezésekről beszél a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában.

Február 27-én az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora is foglalkozik az emléknappal. Arcív anyagok segítségével emlékszik meg a szlovák-magyar lakosságcsere 65. évfordulójáról, a délvidéki magyarirtásról. Lázár János (Fidesz) és Krasznai Béla túlélő beszél a recski táborról, valamint Szőcs Géza államtitkár nyilatkozik Ceausescu, a hatalom tébolyultja című film vetítése kapcsán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását