2024. április 28. - Valéria

A kazahok bírják Lisztet

Oravecz György zongoraművész a Liszt-bicentenárium és a Kazah Nemzeti Filharmonikusok megalakulásának 75. évfordulója tiszteletére hétfőtől négy koncertet ad Kazahsztánban a magyar nagykövetség és a főkonzulátus szervezésében.
2011. február 26. szombat 17:01 - HírExtra
A művész az MTI-nek elmondta, hogy Liszt-műveket ad elő mind a négy koncertjén. A föllépésre a jubileumát ünneplő Kazah Nemzeti Filharmónia hívta meg, és úgy tudja, hogy a Liszt-évben szobrot is állítanak a nagy magyar zeneszerzőnek a kazah fővárosban, a Művészetek utcájában.

Hétfőn Asztanában, az új fővárosban Kazahsztán Első Elnökének Múzeumában hat Liszt-darabot, köztük a Magyar rapszódiákat és a Faust keringőt játssza.

Szerdán a régi fővárosban, és egyben az ország legnagyobb városában, Almatiban, a Kazah Nemzeti Filharmónia épületének nagytermében Liszt Első, Esz-dúr zongoraversenyét és a Haláltáncot adja elő. Másnap a filharmónia kamaratermében a művész megismétli asztanai koncertjének programját és eljátssza Liszt Dante szonátáját. A rövid turné március 5-én, szombaton az északnyugat-kazahsztáni Oralban zárul, ahol a Városi Filharmónia termében szintén az asztanai koncert programját mutatja be.

Kazahsztánban nem gyakran lépnek fel magyar zenészek, legutóbb 2006-ban, az ország függetlenségi évfordulóján Fehér Ernő zongoraművész adott koncertet Asztanában, amely lassan másfél évtizede az olajban gazdag ország fővárosa.

Alan Buribajev kazah karmester ugyanabban az évben Budapesten a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényelte - idézte fel a pianista, hozzátéve, hogy több kazah komolyzenész Londonban és Párizsban tanul és szerzi meg a diplomát.

Oravecz György 1963-ban született Budapesten, 1981-től a Zeneakadémia hallgatója, Lantos István és Kocsis Zoltán tanítványa volt. 1985 óta egyre inkább Liszt-művek előadójaként ismerte meg a zenei közélet, ennek tudatában 1993-ban Rómában felkérték, hogy egy olasz történészek által felkutatott, eredetileg Liszt számára készített zongorát a felújítás után ő mutasson be.

2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, és meghívták a 25. évfordulóját ünneplő társaság jubileumi koncertsorozatára. Elsőként játszotta lemezre Liszt Ferenc Haláltáncának szólóváltozatát.
Forrás: Kulturpart
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását