2024. április 29. - Péter

Jobbik: ez rémhírterjesztés

A Jobbik rémhírterjesztés és közveszéllyel való fenyegetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a legfőbb ügyészségen - jelentette be pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt szóvivője.
2011. április 29. péntek 18:55 - HírExtra
Mirkóczki Ádám azt mondta, két esetet konkrétan leírnak a feljelentésben: az egyik, hogy Richard Field amerikai üzletember "romamentő akciót és evakuálást" szervezett, azt a látszatot keltve, mintha valami nagyon különös, életveszélyes helyzet alakult volna ki a gyöngyöspatai romákat illetően.

A másik eset - tette hozzá - Gyurcsány Ferenc azon blogbejegyzése, amelyben a volt kormányfő úgy fogalmaz, hogy a településen "nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés és egyre inkább így van és így lesz az egész országban".

Mirkóczki Ádám úgy ítéli meg, hogy mindkét érintett nyilatkozatai kimerítik a Btk.-nak a közveszéllyel fenyegetéssel, illetve a rémhírterjesztéssel kapcsolatos fejezeteit.

Miért?

Az MTI kérdésére, hogy miért ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést, azt felelte, nem ismerik az összes szereplőt, ezért azt szeretnék, hogy az ügy minden érintettjének kilétét derítsék fel. Azt a két esetet viszont nevesítették, amelyet bizonyítani tudnak - jegyezte meg.

A képviselő kijelentette, a Jobbik szeretne megnyugtató válaszokat kapni arra, hogy kinek vagy kiknek állhatott érdekében az, hogy "pénzeljék, utaztassák, segélyekkel, csomagokkal lássák el a romákat, miközben abszolúte félrevezetik őket".

A szóvivő, üdvözölte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a polgári és a katonai titkosszolgálatok is vizsgálódnak az ügyben. Szavai szerint pártjuk arra is választ akar kapni, hogy a Nemzetbiztonsági Szolgálat megvizsgálta-e Richard Fieldet "és a köreihez tartozó" csoportokat, illetve személyeket. Arra is kíváncsiak, hogy külföldi szolgálatok vagy egyéb körök játszhattak-e szerepet az ügyben.

A képviselő az ügyben felelősnek tartja a Fideszt, amiért "nemhogy két hét alatt nem tudott rendet tenni (…), hanem nyugodtan mondhatjuk, hogy sokkal rosszabb lett a közbiztonság, mint volt mondjuk egy évvel ezelőtt". Hozzátette, Gyöngyöspata nem egyedi eset, mert más településeken is "ugyanilyen brutális bűncselekményeket követnek el nap, mint nap".

Elszomorítónak nevezte, hogy a Fidesz azok ellen lép fel, "akik a rendteremtésben szeretnének a törvény adta keretek között segíteni". Az egyenruhás bűnözéssel kapcsolatos kormányzati bejelentésekre válaszul megjegyezte, hogy valóban volt Magyarországon egyenruhás bűnözés, de "2006 őszén".

Az MSZP és az SZDSZ felelősségének tartja, hogy az elmúlt két kormányzati ciklusban "katasztrofális szociális romapolitikát folytattak". Véleménye szerint az LMP pedig a "hisztériakeltésben, a pánik- és rémhírkeltésben érdekelt". Mint fogalmazott: folyamatosan "az LMP köreihez kapcsolódó" jogvédő szervezeteket küldenek a "cigányok oktatására, hergelésére". Hangsúlyozta, hogy a Jobbik viszont abban érdekelt, hogy folytassák le a vizsgálatokat, és valóban nevezzék meg a felelősöket.

Az MTI azon kérdésre, hogy ha egyelőre még csak várják, hogy kiderüljön a felelősség kérdése, miért neveztek meg máris más pártokat, azt mondta, hogy "a Jobbiknak ez a véleménye".

Az MTI kérdésére válaszolva elutasította, hogy a Jobbiknak felelőssége lenne az ügyben. Véleménye szerint ez akkor következne be, ha a tavaly bejelentett és nyilvánosságra hozott választási programjukkal ellenkezően cselekednének, ők viszont azt teszik, amit akkor meghirdettek. "Azt gondolom, hogy nem a Jobbik hibája vagy bűne, hogy ilyen események történnek, és nem mi tehetünk arról, hogy a cigányságot ilyen könnyű még mindig manipulálni" - mondta a képviselő. Kijelentette, hogy a Jobbik tagjai, például a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozók vagy más szimpatizánsaik "nem követtek el soha bűncselekményeket, nem mentek át a törvény adta keretek között, egészen addig, amíg mondjuk a gárda esetében nem hoztak olyan törvényt, hogy egy bizonyos ruhadarab viselete már szabálysértésnek minősül".

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik nyújt-e anyagi támogatást a Véderőnek vagy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek, azt felelte, hogy az előbbihez nincsen közük, az utóbbi pedig tudomásuk szerint tagdíjakból és adományokból tartja fent magát.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását