2024. április 29. - Péter

LMP: új főtér kell a fővárosnak

A fővárosi LMP azt javasolja, hogy a Városháza melletti ideiglenes park és a szomszédságában álló hivatali parkoló helyén alakítsák ki Budapest új, "multifunkcionális" főterét. Az ellenzéki párt szerdán ismertette újságírók előtt saját koncepcióját és bejelentették: ötletpályázat kiírását javasolják a városvezetésnek.
2011. július 27. szerda 14:37 - HírExtra
Ne a szemetesbe kerüljön

Somfai Ágnes közgyűlési képviselő szerint széles körű társadalmi vitára, "közösségi tervezésre" van szükség ahhoz, hogy a tervek ne kerüljenek ismét szemétkosárba. Utalt arra, hogy az elmúlt két évtizedben már több elképzelés is született a 1,5 hektáros, Károly körút menti terület hasznosításra, ám ezekből semmi nem valósult meg. (Legutóbb 2007 augusztusában döntött a közgyűlés egy tervpályázat kiírásáról; az akkori elképzelések szerint a park megszűnt volna, és a helyét egy közösségi célú épület foglalhatta volna el.)

Nyilvánosság

A képviselő óvott attól is, hogy - a Széll Kálmán (Moszkva) tér tervezéséhez hasonlóan - a nyilvánosságot kizárják. Közölte, az ötletpályázatot, melyhez az LMP javaslatára a fővárosi költségvetésben korábban 20 millió forintot már elkülönítettek, még az idén ki lehetne írni, és a beruházás még ebben a ciklusban el is indulhatna.

A Kossuth tér az országé

Az LMP szerint azért kellene Budapestnek főteret adni, mert jelenleg ilyen funkciójú terület nincs. A párt szerint ugyanis az Erzsébet tér a rekreációról, a Gödör a beszélgetésekről, a "laza sörözgetésekről", a kiállításokról, a Vörösmarty tér a köztéri rendezvényekről szól, míg a Kossuth tér az ország főtere, bár jelenleg inkább képviselői parkoló.

Somfai Ágnes, aki a sajtótájékoztatót éppen a Városháza egyik parkra néző termében tartotta, arról beszélt: a frekventált belvárosi területet úgy kellene átformálni, hogy az alkalmas legyen ünnepségek, rendezvények, kirakodóvásárok vagy bemutatók megtartására. Ez azt jelenti, hogy nem építenék be a parkot, ahogy korábban tervezték, hanem "szabad tér" maradhatna. A Városháza alsó szintjeit részben ki lehetne bontani, átjárhatóvá téve ezzel az épületet; a Városháza új köztérre nyíló oldalán kávézókat, galériákat, üzleteket, infopontot lehetne kialakítani - vélik.

Az LMP szerint a közterület hasznosításából befolyó pénzekből később a Városháza homlokzatát is felújíthatnák. Somfai Ágnes szerint a fejlesztést akár a város saját beruházásként is megvalósíthatná.

Mélygarázs

Közölte, a jelenlegi képviselői, hivatali parkoló kiváltására egy kisebb mélygarázst tartanának csak indokoltnak, nem pedig a korábbi tervekben szereplő 400 férőhelyes felszín alatti parkolót.
Somfai Ágnes tájékoztatása szerint az LMP munkacsoportja által kidolgozott 40 oldalas koncepciót, "vitaindító javaslataikat" már egyeztették civil és szakmai szervezetekkel, és megküldik Tarlós István főpolgármesternek, valamint az V. kerület főépítészének is. A képviselő közölte, az általuk javasolt ötletpályázat kiírásához a Fővárosi Közgyűlés döntése szükséges.
Az LMP a széles körű nyilvánosság tervezésbe való bevonása érdekében internetes oldalt nyitna. A párt a koncepcióját saját világhálós oldalán már közzé is tette.

"Szerencse, hogy nincs pénz"

Bardóczi Zoltán tájépítész, az LMP munkacsoportjának tagja azt mondta, "szerencse, hogy nincs pénze" a fővárosnak a tér fejlesztésére, mert így nem tud pályázni uniós forrásokra sem, és marad idő a higgadt tervezésre.

Közölte, várakozásaik szerint a tervezés során a felszínre fognak kerülni a különböző érdekcsoportok konfliktusai, köztük a kutyásoké, az autósoké, a kerékpárosoké, de a legnagyobb kérdés az, hogy a nyilvános tervezést egyáltalán felvállalja-e a politika.

Bardóczi Zoltán újságírói felvetésre elképzelhetőnek mondta, hogy az önkormányzat az ötletpályázattól függetlenül "ideiglenesen" kibővítse a jelenlegi parkot a szomszédos hivatali parkoló irányába. Utalva arra, hogy öt éve - az elbontott bazársor helyén - kialakított parkot is csak egy rövid átmeneti időre, két évre tervezték megjegyezte: Budapesten csak az ideiglenes dolgok tartósak.

Az LMP újságíróknak megküldött háttéranyagában emlékeztet arra, hogy a 2010-es önkormányzati választási kampány idején szervezett főpolgármester-jelölti vitán minden jelölt, köztük a Tarlós Istvánt képviselő Szikora Linda is egyetértett abban, hogy a Városháza melletti beépítetlen területen park létesüljön. Ez év elején pedig Tarlós István főpolgármester maga is úgy nyilatkozott, hogy szíve szerint ott közparkot alakíttatna ki, és ezért mindent meg is fog tenni.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását