2024. április 28. - Valéria

Visszahívták a diplomatát

Hazahívták Minszkből Witold Misiakot, a lengyel nagykövetség biztonságáért felelős munkatársát, aki egy vitás YouTube film részeg hőse lett. A lengyel külügy vizsgálja az ügyet, amelyet volt diplomaták egyértelműen mesterkéltnek tartanak.
2012. január 2. hétfő 15:26 - HírExtra
A Gazeta Wyborcza baloldali napilap értesülései szerint a diplomata december 13-án más kirendeltségek alkalmazottaival találkozott egy minszki étteremben. Az ipari kamera felvételein Misiak távozáskor részegen tántorog, egy másik asztalra borul, majd összeesik.

A filmaláírásban ismertették a diplomata adatait, és tört lengyelséggel arról is tájékoztattak, miszerint Misiak verekedésbe keveredett volna, és hivatalos okmányokat, valamint a beszélgetések titkosításához használt Blackberry telefonját is elvesztette volna.

Marcin Bosacki, a külügyminisztérium (MSZ) szóvivője pénteken nyilatkozott a sajtónak, hogy a hazahívott diplomata már Varsóban magyarázkodik a felettesei előtt. Hangsúlyozta, hogy a film valós, de minden bizonnyal szerkesztett felvétel. Az eltűnt dokumentumokra vonatkozó információt a szóvivő visszautasította.

Marek Bucko, volt minszki diplomata a felvételt KGB-manipulációnak tartja, amely egybevág a fehérorosz belügyi szervek hagyományos zaklatási módszereivel. Erre utal szerinte többek között a kamera ideális beállítása, illetve az, hogy a Misiakot felsegítő személyek arca elmosódik a képeken.

A napilap szerint a film újabb kísérlet a lengyel diplomácia lejáratására. 2011-ben több hasonló provokáció érte a külügyi képviselőket, általában a fehérorosz ellenzék vezetőit támogató nagyobb pénzösszegek átutalásáról jelentek meg álhírek az interneten.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását