2024. április 29. - Péter

Támadják a külügyminisztert

Alkotmánysértéssel vádolja és az állambíróság elé állítaná a lengyel jobboldali ellenzék Radoslaw Sikorski külügyminisztert, a politikus hétfőn elmondott berlini beszéde miatt.
2011. november 30. szerda 11:51 - HírExtra
Sikorski a Német Külpolitikai Társaság fórumán az Európai Unió föderális átalakítása mellett szállt síkra. Javasolta az Európai Bizottság megerősítését létszámának csökkentése mellett, továbbá közös európai képviselői listát az Európai Parlamentbe, valamint a Bizottság és az EU-elnök tisztségének összekapcsolását. Indoklása szerint a jelenlegi válságra az unión belüli szorosabb együttműködés jelenthet választ. Arra buzdította a németeket, hogy vegyék ki aktívabban részüket a válság elleni küzdelemből.

"Nem annyira a német erőtől félek, inkább a német erőtlenség miatt aggódom" - jelentette ki a lengyel külügyminiszter.

Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerint Sikorskinak semmilyen alkotmányos, jogi alapja nem volt arra, hogy ilyen javaslatokat tegyen. "Lényegében azt mondta, hogy Lengyelország úgy döntött, egy föderáció tagja akar lenni, és független államként megszűnik létezni" - mondta Kaczynski lengyel sajtóhírek szerint. Tetézi a botrányt - háborgott -, hogy javaslatait Berlinben, nem pedig a lengyel szejmben mondta el. Joachim Brudzinski, a PiS képviselője egyenesen úgy fogalmazott, hogy Sikorski a "negyedik birodalom" létrehozását szorgalmazza.

A PiS a szejm rendkívüli ülésének összehívását sürgeti, ahol a miniszterelnöknek szerinte válaszolnia kellene arra a kérdésre, hogy osztja-e Sikorski álláspontját, a külügyminisztert pedig az ellenzéki párt szerint az állambíróság (Trybunal Stanu) elé kellene állítani alkotmánysértés miatt. A PiS-ből kivált Szolidáris Lengyelország frakció aláírásgyűjtésbe kezdett a külügyminiszter leváltása érdekében.

A baloldali ellenzék - a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) és Palikot Mozgalma - viszont kiállt a külügyminiszter mellett. "Egyetértek a miniszter előadásának zömével. Kár, hogy olyan későn mondta el, nem a lengyel EU-elnökség kezdetén" - jelentette ki Leszek Miller, az SLD frakcióvezetője.

Sikorski visszautasította a vádaskodásokat. Szerinte Lengyelországot nem fenyegeti szuverenitásának elvesztése, mert bármely pillanatban kiléphet az unióból. "Örülök, hogy végre vitázunk az EU jövőjéről, és remélem, hogy az ellenzék komoly ellenjavaslattal él. Én elmondtam a magamét" - jelentette ki. Hangsúlyozta: nemcsak azért választotta Berlint javaslatainak ismertetésére, mert Németország kezében van a válságellenes intézkedések kulcsa, hanem azért is, mert ha Varsóban mondta volna el, senki se figyelt volna rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását