2024. április 28. - Valéria

Orbán Viktor interjút adott

Orbán Viktor kormányfő interjúját sugározta csütörtök éjjel a lengyel közszolgálati televízió információs műsora: ebben a miniszterelnök "az erős társadalmi mobilizáció plebejus pártjának" nevezte a Fideszt, mely a "középosztály megerősítését" tartja fontosnak.
2012. január 20. péntek 09:59 - HírExtra
A lengyelek velünk vannak

Jan Pospieszalski konzervatív újságíró kérdéseire válaszolva Orbán megköszönte a lengyelek támogatását, a kormánya melletti, minapi lengyelországi szimpátiatüntetést, és azt, hogy Donald Tusk miniszterelnök és az ellenzék is kiállt Magyarország mellett. Orbán a szerdai európai parlamenti vitát "nehéz vizsgának" nevezte, melynek lényege az volt, hogy "Magyarország képes-e megvédeni az önbecsülését, és képes-e kikövetelni a neki kijáró tiszteletet".

Orbán kiemelte, hogy "a régebbi demokráciák időnként jogot formálnak arra, hogy kioktassák azokat az országokat, amelyek hosszú ideig szovjet megszállás alatt voltak", mert "reflexszerűen azt hiszik, hogy többet tudnak a demokráciáról és a szabadságról, mint a lengyelek, a magyarok, általában a közép-európaiak".

De azt is hangsúlyozta, hogy a közép-európai államokat tisztelő kivételek is vannak. Az Európai Bizottság (EB) eljárásának konkrét érveit firtató kérdésre a kormányfő elmondta, hogy a jogi kérdéseket a magyar kormány hajlandó megvitatni, de határozottan elutasította azt az állítást, mely szerint Magyarországon nincs demokrácia.

A nemzetközi baloldal

Egy szimbolikus dologban lát nehézséget, mert az EB nem ért egyet azzal, hogy a jegybank vezetősége esküt tegyen a magyar alkotmányra. Kiemelte, hogy "az igazi vitát" Magyarország és a "nemzetközi baloldal" között a magyar politikai és gazdasági rendszer mély és gyors átalakítása okozta, mert ez "sért gazdasági érdekeket, és sért ideológiai érdekeket is".

Orbán az alaptörvényre vonatkozó vitával kapcsolatban kifejtette, hogy a kereszténység, a nemzeti önbecsülés, a család- és a magzatvédelem szellemi, értékbeli és erkölcsi kérdés, s "nem egy magyar ügy, hanem általános értékvita Európán belül". A kormány gazdaságpolitikai döntéseiről elmondta, hogy nagy összegű veszteségeket okoztak "jelentős nemzetközi pénzügyi és üzleti köröknek", melyek most Brüsszelben harcolnak a pénzükért. Az abortuszra utaló kérdésre válaszolva kiemelte, hogy "minden élet érték".

Megfontolandó

De azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország toleráns ország, így mindenki maga dönthet, de jobb, ha előtte mindent megfontol. Megjegyezte, hogy az életre, a kereszténységre vonatkozó kérdéseket kerülik az európai vezetők, nehogy "megtámadja őket a baloldal". Orbán nehéznek ítéli egy államok közötti ideológiai szövetség megalapítását, inkább "személyek közti koalíciót akar létrehozni".

A miniszterelnök részletesen kitért a bankadó, a végtörlesztés és a nagyvállalatok adóztatásának kérdésére. Hangsúlyozta, hogy csak a 2/3-os támogatottsággal léphetett fel a bankokkal szemben. "Örülök, hogy belevágtam, és hogy több százezer magyar családnak segítettem" - mondta a végtörlesztésről. Orbán hangsúlyozta, hogy a kormány törekszik "minél több embert áthelyezni az aktívak világába", hogy Magyarország elérhesse a 4 vagy 5 millió adófizető országának színvonalát.

Kiemelte, hogy "le kell bontani a posztkommunista gazdasági monopóliumokat és kartelleket", hogy az emberek "munkával, tehetséggel, a szellem erejével előrejuthassanak, sok pénzt keressenek, és utána Magyarország javára fordíthassák".

Munka, gyerek

Elképzelése szerint "Magyarország vezető társadalmi ereje a munkából élő és gyereket nevelő családos emberekből állna". A kormányfő élesen elhatárolta a család- és a szociálpolitikát.

Elmondta, hogy a kormányzat a családot és a gyermekvállalást szociális háttértől függetlenül értékeli, a szegényeknek viszont elsősorban munkát kínál. "Dolgozó emberekre van szükségünk; nem mondok le se a cigányokról, se a csökkentett munkaképességű emberekről, se azokról, akik elmentek korai nyugdíjba" - nyilatkozott.

A 2012-es év legnagyobb kísérletének a közmunkaprogramot nevezte. Az IMF-kölcsönről elmondta, hogy már folyamatban vannak az informális tárgyalások. De megjegyezte, hogy Magyarország nem hitelösszeget, hanem a lengyelhez hasonló "elővigyázatossági megállapodást" kér, amely szükség esetén egy "konkrét pénzügyi támogatást" biztosítana.

Az utolsó kérdés az esetleges lengyel támogatásra vonatkozott. Orbán kijelentette, hogy szükség esetén "örömmel fogadjuk a lengyel segítséget - ez történelmi fegyverbarátság a két ország között". Ugyanakkor a közép-európai ügyekben felajánlotta Magyarország támogatását.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását