2024. április 28. - Valéria

Reális lehet Görögország csődje

Egyáltalán nem lehetetlen Görögország csődje, a súlyos adósságválsággal küszködő állam akár már márciusban fizetésképtelenséget jelenthet az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának, az Eurogroup (eurócsoport) vezetője szerint.
2012. február 5. vasárnap 15:35 - HírExtra
Megvonhatják

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az eurócsoport elnöke egy vasárnapi lapinterjúban elmondta: az Európai Unió (EU) hamarosan megvonhatja a pénzügyi támogatást a csőd szélén álló országtól, ha Athén tovább halogatja a szükséges intézkedések végrehajtását. Reformok nélkül Görögország "nem várhatja el másoktól, hogy szolidaritásból áldozatot vállaljanak" érte - mondta Juncker a Der Spiegel című német hírmagazinban megjelent interjúban.

Amennyiben a tervezett második görög mentőprogram nem indul el, Athén két hónapon belül csődbe megy. "Ha arra a megállapításra kell jutnunk, hogy valamennyi erőfeszítés hiábavaló, akkor nem lesz új program és márciusban bejelentik a fizetésképtelenséget" - jósolta az eurócsoport elnöke.

Ugyanakkor a közvetlen csődveszély mozgást indíthat el olyan területeken, amelyeken jelenleg bénultság látszik - tette hozzá. Különösen a privatizációban van elmaradás a nemzetközi hitelezőkkel - az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) trojkának nevezett hármasával - kötött megállapodáshoz képest.

Nem engedünk

"Görögországnak tudnia kell, hogy a privatizációból nem engedünk" - fogalmazott az eurócsoport vezetője. Nem kielégítő a korrupció visszaszorításáért folytatott harc állása sem, az országról kialakított képet jelentősen rontja az a tény, hogy az államigazgatás valamennyi szintjén mutatkoznak korrupciós jelenségek - jegyezte meg.

Görögország megsegítéséről két tárgyalássorozat zajlik párhuzamosan. Az egyiken az athéni vezetés a trojkával egyeztet a már tavaly októberben elhatározott, eredetileg 130 milliárd eurósra tervezett második mentőcsomagról.

A támogatás fejében a trojka a privatizáció és a korrupció visszaszorítása mellett kéri például a 750 eurós havi minimálbér csökkentését, valamint az állami alkalmazottak fizetésének további csökkentését. A másik tárgyalássorozaton az athéni kormány a magánhitelezőkkel egyeztet az államadósság egy része - a tervek szerint 100 milliárd euró - elengedéséről.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását