2024. április 29. - Péter

Bírál az LMP

Az LMP bírálja azokat a tervezett megszorításokat, amelyek a gyógyszerkasszát, a BKV-t és az egyéb költségvetési támogatásokat érintik.
2012. február 25. szombat 14:30 - HírExtra
Vágó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: mindig van lehetőség az állam működésének hatékonyságán javítani, az viszont nem megoldás, hogy "ha van egy túlsúlyos futónk, akkor levágjuk az egyik lábát". Mint fogalmazott, a megszorítások nem növelik a hatékonyságot, hanem a költségek "egyszerű húsbárddal való levágását" jelentik.

Szavai szerint a megszorítássorozat újabb felvonása annak az "improvizatív hazárdjátéknak", amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter folytat. Megjegyezte: már a költségvetés tervezésekor nyilvánvalóvá vált, hogy tarthatatlan elemeket tartalmaz, de a kormány az ellenzéki és szakmai hangok ellenére inkább a legkönnyebb eszközhöz, a "népsanyargatáshoz, megszorításhoz" nyúl.

Az ellenzéki képviselő úgy véli: mindennek az az oka, hogy a kormány "észbe kapott", hogy az egykulcsos adó nem működik, és ennek hangot ad az Európai Bizottság is. Vágó Gábor kijelentette: a gyógyszerkasszából már nem lehet több pénzt kivenni. Mint kifejtette, Molnár Lajos SZDSZ-es egészségügyi miniszter idején hatalmas összegeket vettek ki, az elmúlt másfél esztendőben két "Molnár Lajos-egységnyi" pénzt, most pedig újabb, két évre számított több száz milliárd forintos megszorítócsomag következik.

Az LMP-s politikus álláspontja szerint ez az ellátás biztonságát veszélyezteti, mint mondta, nem lehet garantálni, hogy minden egyes beteg ki tudja majd fizetni a gyógyszerért azt az árat, amelyet a patikában kérnek. A képviselő a BKV kapcsán a kerületi polgármesterekre utalva azt mondta: a 23 kiskirály érdeke szembemegy kétmillió budapesti érdekével, és úgy tűnik, a kormány ismét a saját "Döbrögijei" mellé áll.

Kijelentette: a közösségi szolgáltatószektorból való pénzkivonás az egész budapesti közösségi közlekedés biztonságát veszélyezteti. Szólt arról is, hogy a költségvetési intézményeknél fél éve nincs semmiféle beszerzés. "Megkérdezte-e egyáltalán Matolcsy, hogy van-e még fénymásolópapír vagy vécépapír a minisztériumokban, tudnak-e egyáltalán dolgozni?" - vetette fel Vágó Gábor. Hozzátette, hogy a megszorító intézkedésekkel nemcsak az állami szolgáltatások ellátása, hanem az egész állam működése is veszélybe kerülhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását