2024. május 3. - Tímea, Irma
A Civil Összefogás Fórum (CÖF) nem ért egyet José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének, valamint Rehn pénzügyi-, és Hahn regionális politikáért felelős biztos Magyarországot érintő megállapításaival, és azzal, hogy a bizottság kilátásba helyezte a kohéziós alapból Magyarországnak 2013-ban járó támogatás felének felfüggesztését.
2012. március 1. csütörtök 14:02 - HírExtra
A több százezer polgárt tömörítő civil szervezet nevében Csizmadia László és Fricz Tamás szóvivők csütörtökön - az MTI-hez is eljuttatott - nyílt levélben fejezték ki megdöbbenésüket a 495 millió euró tervezett elvonása miatt, ami - mint arra felhívták a figyelmet - a magyar GDP 0,5 százaléka.

A CÖF vezetői levelükben tárgyilagosságot és igazságosságot követeltek Magyarországnak, továbbá a tények tiszteletben tartására, valamint az egyenlő elbánás uniós elvének betartására kérték az uniós politikusokat.

Emlékeztettek arra, hogy a korábbi, baloldali-liberális kormányok folyamatos deficit-túllépései után az Orbán-kormány, hosszú évek után először, 2011-ben és 2012-ben is 3 százalék alatt tudta és tudja tartani a költségvetési hiányt. Erre utalva azt tudakolták: "igazságosnak tartják-e, hogy éppen azt a kormányt büntessék meg, amelyik az éveken át tartó felelőtlen gazdaságpolitika után végre felelősen, az uniós elvárásoknak és követelményeknek megfelelően végezte a dolgát?".

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyar kormány az Európai Bizottságnak többször is jelezte: elkötelezett a strukturális reformok mellett, sőt, folyik az átmeneti bank- és szektorális adók kivezetése is.

Mint fogalmaztak, "ha ennek ellenére szankciókat helyeznek kilátásba, akkor élnünk kell a gyanúperrel, hogy Önök rosszhiszeműen járnak el, miközben nem teszik ezt egyetlen másik uniós állammal sem, Görögországot már meg sem említve, ahová zsákszámra öntik a támogatásokat".

Furcsának mondták azt is, hogy a kilátásba helyezett büntetés érvei között szerepelt, hogy Magyarország 2013-ban vélhetően nem tudja tartani a 3 százalékos hiányt, és az 3,25 százalékra fog emelkedni. Jelezték: ennek a jóslatnak a hatására az Orbán-kormány még időben, a döntés előtt kormányhatározatot hozott a további megszorításokról, melynek hatására a 2013-as tervezett hiány 2,8 százalék lesz. A CÖF erre utalva azt vetette fel, hogy a döntéskor ezt miért nem vették ezt figyelembe.

Arra is rámutattak, ha a kohéziós források egy részét Magyarországtól valóban megvonná a pénzügyminiszterek tanácsa, az éppen a Bizottság által meghirdetett célokkal ellentétes gazdasági hatást váltani ki, és az elsősorban a magyar embereket sújtaná, akik már egyébként is óriási terheket cipelnek, megélhetési gondokkal küszködnek, s további megszorításokat aligha tudnának elviselni.

A CÖF közölte azt is, ha a következő időszakban is úgy érzi az általuk is képviselt állampolgárok többsége, hogy Magyarországnak nem megérdemelt döntéseket és bánásmódot kell elviselnie, akkor "a civil erőben rejlő lehetőségekkel a hazai szint mellett akár európai uniós szinten" is élni fognak.

A civil szervezet szerint az unió csak az energiáját fecsérli, amikor újra és újra Magyarországot bünteti vagy fenyegeti, amikor Európát kellene megvédeni a soha nem látott globális pénzügyi és gazdasági, valamint hatalmi versenyben.

A CÖF vezetői levelükben azt javasolták, együtt tegyenek meg mindent Európa, az unió és az euró megvédéséért. Mint írták, ebben Magyarország, az Orbán-kormány és a civilek is partnerek, ahogyan azt már a magyar uniós elnökség alatt is bizonyította az ország.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását