2024. április 28. - Valéria
A jogszabályok előkészítése kapcsán stratégiai megállapodást kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden fővárosi civil szervezetekkel, a dokumentumot Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára és a tömörülések képviselői írták alá a Parlamentben.
2012. március 13. kedd 12:46 - HírExtra
Van merszük

Rétvári Bence a 25 fővárosi szervezettel történő aláírás előtt kiemelte: ha egy államnak szilárd alapvetései vannak, akkor az állam nem fél attól, hogy tanácsot kérjen a polgáraitól.

Hozzátette: az állam döntéshozatalát a civil szervezetek tanácsaival is segíteni kell. A parlamenti államtitkár jelezte: azt szeretnék, ha az állammal való partnerség a most aláírók számára minőségi előlépést jelentene. Ha minden civil szervezet számára érezhetővé válna, hogy az állam nem akadály, hanem partner, nem kerékkötő, hanem segítségnyújtó céljaikkal kapcsolatban - fogalmazott a parlamenti államtitkár.

Mindenki hozzon még egy embert

Mint mondta: úgy gondolják, hogy az érintett szervezetek olyan tudással rendelkeznek, amit minden magyar állampolgárnak hasznosítania kell, és ugyanúgy a közjót szolgálják, csak kisebb léptékben, mint az állam.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: azt kérik, hogy minden más olyan szervezet véleményét is "csatornázzák be" a jogalkotásba, amelyek együttműködő partnereik.

Az előző egy évben kötött megállapodások tapasztalatai nagyon jók - hangsúlyozta a parlamenti államtitkár, hozzátéve: egy felnőtt, polgári állam számára rendkívül fontosak az ilyen megállapodások, és nagyon jó, hogy ezt törvény rögzíti. Így átláthatóak és tiszták lesznek azok a viszonyok, hogy a kormány kikkel működik együtt az egyes döntéshozatalok során. "Tiszta viszonyok és bízunk benne, hogy sokkal jobb minőségű jogszabályok születnek ezáltal" - összegezte.

Rétvári Bence a nap folyamán további, vidéki civil szervezetekkel is aláír hasonló egyezményt. A tárca összesen 47 szervezettel kötött stratégiai megállapodást.

Egyezményt írtak alá többek között a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvánnyal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsért Alapítvánnyal, a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesülettel, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesülettel, a Magyar Írószövetséggel, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, a Magyar Református Szeretetszolgálattal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a Professzorok Batthyány Körével, a Rákóczi Szövetséggel, és a Védegylet Veszprémért Egyesülettel.

A jogszabályok előkészítésében való részvételről szóló 2010. évi törvény alapján a kormány a feladatának ellátása során együttműködik az érdekelt társadalmi szervezetekkel. Ennek célja, hogy a társadalom minél szélesebb rétegei kapcsolódhassanak be a jogszabályok előkészítésébe, elősegítve ezzel a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását, a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását.

Széles körben

Stratégiai partnerség azon szervezetekkel alakítható ki, amelyek készek a kölcsönös együttműködésre, és amelyek az adott jogterület szabályozásának előkészítésében széles társadalmi érdeket jelenítenek meg, vagy az adott jogterületen tudományos tevékenységet végeznek.

Stratégia partnerek lehetnek mindenekelőtt a civil szervezetek, az egyházak, szakmai, tudományos szervezetek, érdek-képviseleti szervezetek, köztestületek, országos kisebbségi önkormányzatok, valamint a felsőoktatási intézmények képviselőivel. Ilyen partnerség határon túli magyar szervezetekkel is kialakítható.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását