2024. április 29. - Péter

A britek visszaállítanák a halálbüntetést

A brit kormány változatlanul ellenzi a halálbüntetést - közölte vasárnap idézett nyilatkozatában a brit belügyminiszter.
2012. szeptember 23. vasárnap 15:59 - HírExtra
Theresa May a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi lapnak nyilatkozva azokra a legújabb felmérésekre reagált, amelyek kimutatták, hogy a minap Manchesterben elkövetett brutális kettős rendőrgyilkosság nyomán a britek relatív többsége indokoltnak tartaná a Nagy-Britanniában csaknem fél évszázada eltörölt halálbüntetés visszaállítását.

Az angliai nagyvárosban kedden ölt meg két rendőrnőt egy 29 éves férfi, Dale Cregan, akit két korábbi gyilkosság gyanújával már hónapok óta köröztek.

A járőr betörésről szóló bejelentésre érkezett egy házhoz Manchester délkeleti Hattersley lakónegyedében. Amint megérkeztek, Cregan kijött a házból, és az utcán tucatnyi lövést adott le a két fegyvertelen rendőrnőre, majd egy kézigránátot is felrobbantott. A gyilkosság után önként feladta magát a legközelebbi rendőrőrsön.

A Mail on Sunday megbízásából a bűncselekmény után elvégzett országos közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 48 százaléka pártolná a halálbüntetés újbóli bevezetését; a válaszadók 44 százaléka mondta azt, hogy ellenzi ezt a büntetésfajtát. Az indulatokat jelzi, hogy a halálbüntetés híveinek kétharmada közölte: akár maga is kész lenne végrehajtani az ilyen bűncselekmények esetén kiszabott halálos ítéletet.

May belügyminiszter a Mail on Sunday kérdésére leszögezte, hogy nem hisz a halálbüntetésben, és abban sem, hogy e büntetésfajta a minap elkövetett kettős rendőrgyilkosság esetében visszatartó erővel hatott volna.

A manchesteri rendőrgyilkosság nyomán kampányt indított a halálbüntetés újbóli nagy-britanniai alkalmazásáért egy korábbi rendőrgyilkosság áldozatának özvegye. Paul Beshenivsky feleségét hét éve az észak-angliai Bradfordban gyilkolták meg. A négygyermekes Sharon Beshenivsky egy utazási irodában történt rablási kísérlet helyszínére szállt ki egy másik rendőrnővel, de a bűnözők mindkettejükre rálőttek. Sharon Beshenivsky azonnal meghalt, társa súlyosan megsebesült, annak ellenére, hogy - jóllehet fegyver náluk sem volt - mindketten golyóálló mellényt viseltek.

A 2005-ös bradfordi rendőrgyilkosság után Lord John Stevens, a Scotland Yard nem sokkal korábban leköszönt volt főparancsnoka - aki e minőségében hivatali ideje alatt a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt volt - ugyancsak a halálbüntetés nagy-britanniai visszaállítását szorgalmazta.

Lord Stevens az egyik brit bulvárlapban közölt cikkében annak idején azt írta: egész életében ellenezte a halálbüntetést, de Sharon Beshenivsky hidegvérű meggyilkolása után megváltoztatta e véleményét, mivel szerinte "a gonosz e szélsőséges megnyilvánulására csak a legszélsőségesebb választ lehet adni, ez pedig a halál".

Nagy-Britanniában 1965-ben törölték el a halálbüntetést, visszaállítása hivatalosan nincs napirenden.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását