2024. április 28. - Valéria

Szíriai békefolyamat?

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) részt vesz a genfi tárgyalások újabb fordulóján - erősítette meg kedden a szervezet szándékát Ahmad el-Dzsarba, az SZNK vezetője a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán Moszkvában.
2014. február 4. kedd 13:08 - HírExtra
Ahmad el-Dzsarba "kemény elhatározásról" beszélt és emlékeztetett arra, hogy a 2012. június 30-án Genfben elfogadott nyilatkozat végrehajtása miatt egyeztek bele a szíriai kormány és az ellenzéki politikai erők genfi tárgyalásain való részvételbe. Mint mondta, ezt a montreux-i Szíria-konferencián is hangoztatták. Nehezményezte, hogy a szíriai kormány részéről nem hangzott el, miszerint hajlandó lenne teljesíteni a lassan két éve megszületett genfi megállapodást.

Az SZNK fő követelése, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök távozzon a hatalomból. Ahmad el-Dzsarba a Golosz Rossziji orosz rádiónak azt nyilatkozta, hogy a tárgyalások fő feladata a szíriai átmeneti kormányzat létrehozása, és annak tagjaira megvannak a javaslataik.

A szíriai ellenzéki vezető mostani moszkvai tárgyalásán azt is elmondta, annak ellenére döntöttek úgy, továbbra is részt vesznek a svájci tárgyalásokon, hogy az első forduló idején is folytatódott a gyilkolás Szíriában.

A svájci nagyvárosban a tervek szerint a jövő hétfőn folytatják az egyeztetéseket a szíriai politikai erők.

A szíriai ellenzéki politikai erők többségét összefogó Szíriai Nemzeti Koalíció képviselőit még a Genf-2 konferencia előtt Moszkvába várták, de csak most tettek eleget a meghívásnak. Ahmad el-Dzsarba erre utalva közölte, elismerik, hogy Oroszország fontos szerepet játszik a szíriai konfliktus rendezésében. Történelminek nevezte az orosz és a szíriai kapcsolatokat és arról beszélt, hogy Szíriában türelmetlenül várják az eredményeket.

A belső harcok megosztotta SZNK csak nem sokkal a Montreux-ben január 22-én tartott konferencia előtt egyezett bele a részvételbe. A döntés a Nyugat és a szervezet arab támogatóinak nyomására született meg.

Szergej Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva az SZNK részvételét a szíriai erők tárgyalásain a véres konfliktus békés rendezése érdekében hozott döntésként értékeli. Az orosz külügyminiszter "igen hasznosnak" nevezte az SZNK vezetőjével folytatott megbeszélést "a genfi folyamat továbbhaladásával kapcsolatos álláspontok tisztázása szempontjából".

Lavrov hangsúlyozta, hogy Moszkva a szíriai válság három éve alatt kivétel nélkül valamennyi szíriai erővel párbeszédre törekedett a válság rendezése érdekében és erre ösztönözte az Egyesült Államokat, az európai országokat, valamint a közel-keleti régió államait. Hozzátette, hogy nem a terrorista, hanem a politikai erőkkel való párbeszédre gondolt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását