2018. május 21. - Konstantin

Piti hisztit rendeztek a "Nagy Británok"

Bíráló hangnemű cikkekben reagált a Sme liberális pozsonyi napilap arra, hogy a szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszterhivatal (ÚGKK) figyelmeztette a szlovák médiát és más érintett intézményeket arra, miszerint kötelesek helyes formában használni a földrajzi megnevezéseket, köztük az Egyesült Királyság nevét.
2017. április 12. szerda 13:50 - HírExtra
A hivatal körlevélben hívta fel a szlovák média és a minisztériumok figyelmét arra, hogy folytatólagosan helytelen formában használják az Egyesült Királyság megnevezését, amikor az országról Nagy-Britanniaként írnak. A hivatal egy, a földrajzi nevek szlovákiai hivatalos használatát szabályozó 1995-ös jogszabályra hivatkozott.

Az ÚGKK, amelyet a hivatkozott törvény kötelez a hasonló figyelmeztetésekre, azzal indokolta körlevelét, hogy ezeknek a kifejezéseknek a helytelen használata egyre gyakoribb, csaknem hétköznapivá vált, aminek ellensúlyozására egy szakmai tanácskozás megtartását is tervbe vették.
A vonatkozó jogszabály az előírás megsértése esetén akár 3300 eurót (több mint 1 millió forintot) is elérő, "visszaesők" esetében kétszer ekkora összegű bírság kiszabását is lehetővé teszi, erre azonban még nem volt példa.Furcsa jelenség

A Sme szerint a szabályozást az Egyesült Királyság pozsonyi nagykövetsége sem tartotta be, bár az ügy médiavisszhangja alapján a külképviselet már jelezte, hogy megváltoztatja logóját.

A rendszerint erőteljes kormányellenes álláspontokat megfogalmazó liberális lap röviddel azután kezdett cikkezni a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszterhivatal körleveléről, hogy a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői indítványozták a hivatal vezetőjének menesztését, az alkalmazottaknak ott kifizetett jutalmak nagyságára, illetve arra hivatkozva, hogy a hivatal elbukott egy uniós pályázatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását