2024. március 19. - József, Bánk

Gyűrűzik a venezuelai válság

Az amerikai külügyminisztérium elítélte pénteken azt, hogy a Nicolás Maduro venezuelai elnök által nemrégiben létrehozott venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés törvényalkotói hatáskörökkel ruházta fel önmagát.
2017. augusztus 19. szombat 12:24 - HírExtra
 

A "hatalom megragadásának" minősítette ezt a State Department (külügyminisztérium) pénteken későn este kiadott közleményében. Leszögezte: a testület döntésével azt akarja elérni, hogy "a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés helyébe egy, a törvények felett álló önkényuralmi bizottság lépjen".

A Nicolás Maduro venezuelai elnök által nemrégiben létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés pénteken egyhangúlag elfogadott határozatával törvényalkotói hatáskörökkel ruházta fel magát. Eddig törvényeket kizárólag a kongresszus hozhatott, amelyben a 2015. decemberi választás óta az ellenzék képviselői vannak többségben.

Delcy Rodriguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke cáfolta a helyi lapokban megjelent híreket, amelyek szerint a testület a parlamentet is feloszlatta.

A kongresszusi képviselőket meghívták a nemzetgyűlés pénteki ülésére, de ők nem fogadták el a meghívást. "A kongresszus az alkotmánynak és a népnek engedelmeskedik. Nem ismerjük el az alkotmányozó nemzetgyűlést, még kevésbé vetjük magunkat alá az akaratának" - írta Twitter-üzenetében Freddy Guevara kongresszusi alelnök, ellenzéki politikus.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett július végén választották meg az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek létrejötte Maduro szerint egyedüli remény lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban. Az ellenzék szerint ugyanakkor a népszerűtlen Maduro az új alkotmány megírásával megbízott testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

Az Egyesült Államok "az egész félteke demokráciájára mért csapásnak" nevezte az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztását, és büntetőintézkedéseket léptett életbe Venezuela ellen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását