2024. március 19. - József, Bánk
Tavaly júliusban adták át a szcientológia új magyarországi központját Budapesten. Az elmúlt egy évről, és sok egyébről beszélgettünk a vallás két prominensével Miklovicz Attilával, a társadalmi kapcsolatok igazgatójával és Lange László közönségkapcsolati igazgatóval.
2017. október 6. péntek 06:06 - HírExtra

Milyenek a tapasztalatok egy év távlatából?

Kifejezetten jók. Megvalósult a cél, hogy Magyarországon legyen egy közép-európai központ. Mára nagyon sokan jönnek hozzánk Macedóniából, Szlovákiából, Romániából, Szlovéniából vagy Lengyelországból. A mienkhez hasonló „ideális” központ Németországban és Olaszországban van.

Mit jelent hogy „ideális”?


L. Ron. Hubbard fogalmazta meg, mi az ideális „org” azaz szervezet. 2004-ben az egyház vezetése indította el azt a stratégiát, hogy a szervezeteinket „ideális orgokká” fejlesszük. Ez egy nemzetközi programmá vált. Mi is ennek keretében dolgoztunk és adományokból építettük fel a budapesti épületet. A legközelebbi ilyen Milanóban, Baselben, és Berlinben működik.

Hol a legerősebbek Európában?

Érdekes módon a katolikus Olaszországban. Ott tizenkét központ van, ebből már három „ideális” szervezet.

Mit jelent az ideális?

Méretében kialakításában és szolgáltatási kapacitásában. A méretnek minimum 4000 négyzetméternek kell lennie - a mienk 6500. A szolgáltatásoknak pedig mindenre kiterjedőnek, hiszen a vallás gyakorlása két rétű. Az egyik része L. Ron Hubard tanításainak meghallgatása, a kutatásainak a megértése, megtanulása, a másik pedig az auditálás, a szellemi tanácsadás.

Mekkora a szervezet nagysága?

5-10 millió között lehet jelenleg a létszámunk, a 8 millióval nem tévedünk sokat.






Mivel kezdi az ember, ha érdeklődik?

Első körben ingyenes - vagy nagyon olcsó - bevezető szolgáltatásokon keresztül megismeri az egyházat, majd kitölt egy személyiségtesztet, amiből mi ismerjük meg az embert. Ez alapján meg tudjuk nézni, mire van szüksége leginkább, hogy szellemi fejlődését elkezdhesse.

Ez mit is jelent pontosan?

Az ember egy hármas egység: a test, az elme - ami az emlékek tára - és az ember, a szellemi lény, a független működtető. Mai példával élve: van a hardver, a szoftver és az operátor, aki futtatja a programot.

A társadalomban sajnos igen nagy probléma, hogy az emberek többsége mint operator már megszűnik működni és a „programok” szinte maguktól futnak. Mi arra ösztökéljük a tagjainkat, hogy az operátor megfelelően működjön.

A szcientológia egy utat biztosít, amin ha végigmegy az ember, akkor erősebb, magabiztosabb lesz. Megtalálja az eredeti céljait, legyőzi a multjában lévő kellemetlen emlékeket, amik a szorongásait, a problémái többségét okozzák. De fontos tudni, hogy tanulás nélkül nem lehet eljutni sehova. Ha egy kannibált megszabadítunk a múlt kellemetlen emlékeitől, akkor egy jó állapotban lévő kannibál lesz, nem lesz tőle egyetemi professzor.

A szcientológiával kapcsolatban igen nagy az ellenérzés. Miért és kik támadják az egyházat?

Az érdekesség az, hogy a számuk nem, a hangjuk viszont nagy. Ez egy kis csoport: világszerte százas-ezres nagyságrendű. Magyarországon talán ha tíz hangadó van.

De mit gondolnak, miért van ez?

Nyilvánvaló, hogy nem mindenkinek jön be a tanításunk. Vannak, akiknél valami félresikerül. Ők elhagyják az egyházat, amit aztán különbözőképpen dolgoznak fel. Erről készültek tanulmányok. Például van, aki úgy magyarázza meg magának - és az ismerőseinek - a kilépését, azaz saját pálfordulását, hogy nem önmagában keresi ennek okát, hanem ránk keni: azt mondja agymostak, becsaptak stb. Ez egy védekező mechanizmus.

És persze van, akinek pénzügyi vagy egyéb érdekei fűződnek a mi támadásunkhoz.

Konkrétabban?

A pénzügyi érdekek elsősorban az olyan vállalkozásoknál nyilvánulnak meg, akik pszichiátria drogokat állítanak elő. Mivel alapvető elvi ellentét van a pszichiátria emberképe, amely szerint az ember csak egy továbbfejlődött majom, és a mi emberképünk, amely szerint az ember halhatatlan szellemi lény, ellenezzük a kábítószer származékokkal és elektromos sokkal történő „gyógyítást”.

Tudunk arról is, hogy amikor a rendszerváltás után sok kisegyház született, a „történelmi” egyházak kiadták, ezt nem lehet engedni, találni kell róluk mindenféle negatív dolgot. De benne van az újdonsággal szembeni ellenérzés, az ismeretlennel szembeni félelem.

Tesznek azért, hogy ne így legyen?

Az USA-ban egy éve épült fel egy teljes tévé- és rádióstudió, internetes központ. Most zajlik a személyzet felkészítése, és reményeink szerint hamarosan be is indul. Mivel nehezen tudtuk kezelni a sajtót, ezért fontos felismerés volt, hogy inkább a saját embereinkkel kell dolgozzunk.

Magyarországon mi a helyzet?

Van egy fél éve működő weboldalunk, ahol napi egy cikk jelenik meg. Ott mindeki megismerheti, mit gondolunk a világról, miről is a szól a mi közösségünk.

Alapvetően nyugalom van velünk kapcsolatba, de van egy kettő, a hírek szerint kormányközeli médium, amellyel nem lehet párbeszédet kialakítani. Ők ideológiai okokból próbálnak elkerülni minket.

Milyen a viszony a politikával?

Gyakorlatilag semmilyen. De azt tudjuk, van néhány kormánypárti politikus, aki konkrétan ellenünk nyilatkozott. Semjén Zsolt elmondta, amíg ő van pozícióban a szcientológia nem lesz Magyarországon egyház, és azt is, hogy az új egyháztörvényre azért volt szükség, hogy a szcientológiát kirekesszék. Miközben nem értjük miért félnek tőlünk, hiszen nem vagyunk százezren sem Magyarországon.

Az egyházügyi törvény nagy érvágás volt?

Igen. Az egyházügyi törvény után mi már csak egyesületként működhetünk és az összes egyéb egyesülettel kell „versenyezzünk” a támogatásokért. Így egyötödére esett vissza a támogatás.

Akkor miből tartja fent magát az egyház?

Adományokból. Például a szolgáltatásokért is szabott árú adományt kérünk. Van egy-két olyan projekt amire konkrétan gyűjtünk, például az új épületünkre is így jött össze a pénz.

A hitéleten kívül is megjelennek a társadalomban...

A társadalmi felelősségvállalás része a hitünknek. A drogmentesség például nagyon erős vonalat képvisel: a Drogmentes Magarországért Maraton a legnépszerűbb projektünk. Körbefutjuk az országot 42 nap alatt.

Itt mennyire jelenik meg az egyház?

Semennyire. Azaz bocsánat: a szórólapok hátoldalán, a kiadónál fel van tüntetve a szcientológiai egyház. De az előadásokon pusztán a a drogmentes életről beszélünk, felvilágosítást adunk a hatásokról, stb. De hiába van független tanulmányunk, hogy nincsen semmiféle egyházi vonatkozása ennek - mégis ránk sütötték a bélyeget, hogy mi térítünk...



A legfurcsább, hogy a jelenlegi kormány is elkötelezett a drogok elleni fellépésben, mégsem tudunk együttműködni. Elkezdődött ugyan egy együttműködés, hiszen a Drogmentes Magyarországért az egyik legnagyobb és legismertebb drogellenes kampány, de mikor rájöttek, mi is érintettek vagyunk, befagyott a kapcsolat.

Nem segítene, ha ismert ember vállalná fel nyíltan a szcientológát?

Minden bizonnyal. Magyarul is elérhető egy oldal, ami a vallási kérdést járja körbe. Itt fent vannak - nem szcientológusok által írt - tanulmányok amik körbejárják a vallásunkat. És világosan kiderül belőlük, nincsen velünk semmi olyan gond, mint amit egyesek állítanak.

Kiknek a tanulmányai?

Például Bryan Wilsoné, a világ egyik legelismertebb vallásszociológusáé.

Magyar nincs?

Dehogynem. Például Máté Tóth András, a Szegedi Egyetem vallástudományi tanszékének vezetője Nagy Gábor Dániel szociológussal egy tanulmány kötetet is megjelentetett rólunk. Minden anyagot megkapott tőlünk, majd azt a következtetést vonta le, hogy alternatív vallás vagyunk, bár megjegyezte, hogy 2000 évvel ezelőtt a kereszténység is az volt.

Valójában ismert emberekre gondolok, akik ha megnyilvánulnak - népszerűen coming out-olnak -hogy ők követik ezt a vallást...

Vannak ilyenek is. Külföldön Tom Crusie és John Travolta, akikről mindenki tud. Magyarországon is vannak olyan ismert emberek, akikről mi tudjuk hogy szcientológusok, de egyenlőre nem merik bevállani.

Dehát épp azt mondják, hogy a lényege a szcientológiának, hogy sikeressé teszem magam, vállalom a céljaimat, az igazi utamat. Az elbújás ezzel ellentétes, egy lelki konfliktus.

Magyarország egy olyan aréna, ahol ha valaki már ismert de nem elég „erős”, akkor igen komoly hátrányokat szenvedhet el emiatt. Mi azt mondjuk az ilyen tagjainknak, hogy tanuljanak, haladjanak a saját útjukon, de nem az az elsődleges, hogy arra buzdítanánk őket álljanak ki a nyilvánosság elé a nevünkben. Nekünk a PR ennyire nem fontos.

Mindenesetre bőven vannak ilyen tagjaink, főleg a művészetekben, talán meg is lepődne, hogy kik azok.

Sok egyéb területen is vállalnak szerepet. Miért?

A szcientológia alapja, hogy az embert egyre jobb állapotba juttassuk. Mondok egy példát: amikor valakinek a fáj a háta egy étteremben, akkor magával van elfoglalva, nem a mellette lévő asztalnál veszekedő párral. Viszont amikor mi segítünk ezeknek az embereknek és egészséges állapotba kerülnek, rögtön észreveszik a társadalomban felmerülő problémákat. Mikor már nem fáj a hát, meghallja a másik ember veszekedését. Az egészségesekké váltak már nem magukkal, hanem a társadalom gondjaival foglalkoznak. Ezért működtetjük ezeket a szervezeteinket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Hermon
2017. október 8. 15:15
Örülök annak hogy vègre egy igen pozitiv iràs jelent meg a valòdi Szientologia Egyhàzròl. A szientologia Egyhàz intelmei ès tanitàsai a tàrsadalom javàra szolgàl azèrt èvek òta tàmogatom az Egyhàzat.Dr.Hermon Mihranian
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását