2024. március 19. - József, Bánk

43 milliós bírság a Sberbanknak

A jegybank 43,45 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sberbank Magyarország Zrt.-t többek közt hitelkockázati, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységét érintő problémák miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.
2017. október 10. kedd 11:19 - HírExtra
 
Az MNB megítélése szerint ugyanakkor ezek nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését.

A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot vizsgálta a Sberbanknál hivatalból.

A közlemény szerint a hitelkockázat területén belül a fedezetértékelésre, a késedelmes állomány kezelésére, a lakossági és vállalati hitelezésre, az ügyfél- és ügyletminősítésre, valamint az átstrukturálásra vonatkozóan állapított meg hiányosságokat az MNB. Problémát talált a jegybank emellett az adatszolgáltatási és informatikai rendszerek, a számviteli eljárások, valamint a vállalatirányítás terén is.

Ami a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével kapcsolatos jogszabályi előírásokat illeti, a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szűrések végrehajtását.

A bírság mértékét az MNB közlése szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység körében és a pénzügyi szolgáltatási területen feltárt jogsértések száma és súlya indokolta. Enyhítő körülmény volt a bank együttműködő magatartása, a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali intézkedései, továbbá az, hogy a jogsértések kapcsán nem sérültek az ügyfelek érdekei - tették hozzá.

A Sberbank Magyarország Zrt. a Magyar Nemzeti Bank közleménye kapcsán az alábbi nyilatkozatot teszi:


"A Bank rendkívül fontosnak tartja a jogszabályoknak és a Magyar Nemzeti Bank elvárásainak megfelelő működést. A hitelintézet már a vizsgálat során lépéseket tett az érintett területek fejlesztése és a feltárt hibák kijavítása érdekében. A Magyar Nemzeti Bank által előírtak teljesítése folyamatban van."
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását