2018. december 16. - Etelka, Aletta

Mi lesz a hitelminősítésünkkel?

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Standard & Poor's, elkezdve egyben a magyar szuverén besorolások idei hitelminősítői vizsgálatsorozatát. Londoni pénzügyi elemzők a pozitív kilátású "BBB mínusz" befektetési besorolás változatlanul hagyását tartják a legvalószínűbbnek.
2018. február 15. csütörtök 16:20 - HírExtra
 
A Standard & Poor's a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és a New York-i piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

A hitelminősítő az idei évre két vizsgálati időpontot jelölt ki: a pénteki értékelés után augusztus 17-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltatási csoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői heti előrejelzésükben nem valószínűsítettek módosítást péntekre. Közölték: a kedvező magyar makrogazdasági háttér ellenére "túl korai lenne arra számítani", hogy a Standard & Poor's már a pénteki vizsgálati időpontban felminősíti Magyarországot, tekintettel arra, hogy az S&P magyar osztályzatára csak tavaly augusztus vége óta van érvényben osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitív kilátás.

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat módosításának.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését - köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába - úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hatszor vizsgálja a magyar államadós-besorolásokat.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: először három hét múlva, március 9-én, majd augusztus 31-én végzi el a magyar osztályzatok idei értékelését. A Moody's Investors Service az általa korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően ezúttal nem három, hanem szintén két időpontot jelölt ki: 2018-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először június 1-jén, majd november 23-án kerül sorra.

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési döntést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napokon tényleges osztályzat-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal - tartja nyilván Magyarországot.

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását.

A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását