2024. március 19. - József, Bánk

A lengyelek az ukránok oldalára álltak

A lengyel alsóház határozatot fogadott el pénteken, melyben a képviselők az Oroszországban politikai okokból fogva tartott ukrán állampolgárok, köztük Oleh Szencov filmrendező és Roman Szuscsenko újságíró szabadon bocsátását szorgalmazzák.
2018. június 15. péntek 13:18 - HírExtra
 

A határozat tervezetét a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform nyújtotta be. Mellette szavazott a 460 fős szejm 410 tagja, csak két honatya ellenezte, négyen tartózkodtak a szavazástól, 44 képviselő nem volt jelen.

A dokumentumban többek között a 2015 augusztusában 20 év szigorított börtönbüntetésre elítélt Oleh Szencov szabadon bocsátására szólítják fel Moszkvát.

Rámutatnak, hogy a 2014-ben a Krím félszigeten az orosz titkosszolgálatok által elrabolt, majd a terrorcselekmények előkészítésével megvádolt filmrendező idén május 14-én éhségsztrájkba kezdett, követelve, hogy 64 ukrán politikai foglyot szabadítsanak ki az oroszországi börtönökből.

Szencov egészségi állapota a "legnagyobb nyugtalanságra ad okot" - áll a határozatban.

Név szerint említi a dokumentum a Szencovval együtt tíz év börtönbüntetésre ítélt Olekszandr Kolcsenkót is, valamint Roman Szuscsenkót, az Ukrinform ukrán állami hírügynökség párizsi tudósítóját is. Szuscsenkót tavaly októberben vették őrizetbe Moszkvában, majd június elején kémkedés vádjával 12 év szigorított börtönbüntetésre ítélték.

Az Európai Parlament már az előző napon felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltététel nélkül bocsássa szabadon Oleh Szencov ukrán filmrendezőt, illetve minden, Oroszországban és a Krím félszigeten törvényellenesen fogva tartott ukrán állampolgárt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását