2024. március 19. - József, Bánk

Kurdokat gyilkoltak a törökök

A török légierő vasárnap és hétfőn végrehajtott csapásmérései 26 kurd szakadárt "ártalmatlanítottak" Délkelet-Törökországban és Észak-Irakban - közölte kedden a török haderő a Twitter-fiókján.
2018. június 19. kedd 14:42 - HírExtra
 

A légicsapásokat Észak-Irakban Avasin és Baszján térségében, Törökországban pedig a főként kurdok lakta délkeleti Diyarbakir tartomány Hani körzetében, valamint Sirnak tartomány Silopi körzetében hajtották végre. A műveletben lőállások, óvóhelyek és fegyverraktárak is megsemmisültek.
A török haderő egy második Twitter-bejegyzésben kedden arról is beszámolt, hogy a légierő vadászgépeinek június 10-én az északi-iraki Kandil-hegységben végrehajtott csapásmérése 10 szeparatistát "ártalmatlanított".

A Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért, főhadiszállása azonban az észak-iraki Kandil-hegységben található.

A török légierő már a korábbi években is rendszeresen hajtott végre csapásokat az iraki határ túloldalán, Ankara az utóbbi hetekben azonban fokozta a beavatkozás intenzitását, és a szárazföldi erőket is bevonta a műveletekbe.

Binali Yildirim török kormányfő a közelmúltban azt közölte, hogy a török szárazföldi csapatok Irak északi részén elfoglaltak egy területet, amely 30 kilométer mélyen benyúlik az országba.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter a múlt héten közölte, hogy a térségben jelen lévő szárazföldi erők állandó bázisokat alakítanak ki a rendkívül hegyes vidéken. Canikli egyúttal leszögezte: a török hadsereg addig marad Észak-Irakban, amíg az ottani kurd szakadárok Törökországot érő fenyegetése meg nem szűnik, ugyanis az utóbbi időben nagy számban szivárognak át a határon. A beavatkozás átmeneti, és nem fogja sérteni Irak területi épségét - tette hozzá.

A török-kurd konfliktusban az elmúlt évtizedekben közel 50 ezer ember halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását