2019. július 24. - Kinga, Kincső
Az első részeredmények szerint az Egyesült Államok középnyugati államaiban a republikánusok megőrizték a pozícióikat, a keleti parton és délen viszont megerősödtek a demokraták a kedden tartott félidős választásokon.
2018. november 7. szerda 09:44 - HírExtra

A több időzónában szavazó Egyesült Államokban elsőként a középnyugati államokban, majd a keleti partvidéken zártak a szavazóhelyiségek, és viszonylag hamar, egy órán belül már részeredményeket hirdettek.

Ezekben a tagállamokban mindenütt az előrejelzések váltak valóra: Kentuckyban, Arkansas és Indiana államokban a republikánusok megőrizték pozícióikat. Indianában Mike Pence alelnök bátyját, Greg Pence-t képviselővé választották. Arkansas államban újraválasztották a republikánus kormányzót, és továbbra is republikánus kormányzója lesz Tennessee államnak is.

A keleti parti államokban a demokrata párti jelöltek szintén megőrizték helyeiket, a baloldal néhány tekintélyes személyisége rendkívül könnyen aratott győzelmet a nem végleges eredmények szerint. Az északkeleti Vermontban ismét szenátorrá választották Bernie Sanderst, aki a 2016-os elnökválasztásokon - független politikusként - Hillary Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben. Ismét szenátor lett a massachusettsi Elizabeth Warren, akit a Demokrata Párt lehetséges elnökjelöltjeként emlegetnek Washingtonban a 2020-as elnökválasztásokon.

A fővárossal, Washingtonnal szemben, a Potomac déli partján fekvő Virginia állam volt az első, ahol a demokratáknak sikerült elhódítaniuk a képviselői bársonyszéket a republikánusoktól. Barbara Comstock republikánus képviselőnek kell búcsút mondania a washingtoni képviselőháznak, hogy átadja helyét a demokrata párti Jennifer Wextonnak.

A déli Florida egyik körzetében három évtized óta először aratott győzelmet demokrata párti jelölt: a 77 éves Donna Shalala, aki Bill Clinton kormányának egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős minisztere, mostani megválasztásáig pedig a Miami Egyetem rektora volt.

Mivel az Egyesült Államokban nincs kampánycsend, így az amerikai újságírók a voksolás napján is faggathatták választási döntéseikről a polgárokat. Ezekből a riportokból az rajzolódott ki, hogy a választók mintegy fele úgy gondolja, az ország rossz irányban halad, annak ellenére is, hogy a gazdaság fellendült. Többnyire Donald Trump személyét utasították el a megkérdezettek. Tíz megkérdezett közül heten a fegyverviselés és -vásárlás "mérsékelt korlátozását" szeretnék, és elsöprő többségükben az egészségbiztosítás és a bevándorlás ügyét tartották az amerikai politika két legégetőbb kérdésének.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió értesülései szerint Donald Trump elnök - aki kedden nem jelent meg a nyilvánosság előtt, hanem a Fehér Házból követte a fejleményeket - "jó hangulatban" fogadta az első részeredményeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását