2024. március 19. - József, Bánk

Romlik a levegő minősége

Több településen romlott a levegő minősége, öt városban ismét egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt.
2018. november 13. kedd 15:17 - HírExtra
  

A Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK) kedden az MTI-hez eljuttatott tájékoztatója szerint egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Vácon. Az ország középső és a Dunától keletre eső területein szinte mindenhol meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket. Így további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Veszprém.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője az MTI-nek elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. Nekik azt javasolják, hogy amikor egészségtelen a levegő minősége, lehetőleg kevés időt tartózkodjanak a szabadban.

A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, ezek a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. Külön kiemelte, hogy a gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.

Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig - mint a szél- és csapadékmentes idő - nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok - mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa - égetésének káros hatása lehet az egészségre.

A levegőhigiénés szakértő azt mondta: amíg szél, illetve csapadék nem várható, a légszennyezettség sem csökken. A következő 1-2 napban így várhatóan nem javul a levegő minősége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását