2024. március 19. - József, Bánk

Hogyan tisztítsuk ki a hátizsákot?

Legegyszerűbb megoldás, ha bedobjuk a mosógépbe. Azonban nem ez a legjobb módszer. A hátizsákokat alapvetően kizárólag kézzel szabad tisztítani, de ez nem mindig életszerű. Ezért megfelelő odafigyeléssel megpróbálkozhatunk a mosógépes mosással is. Ha körültekintően járunk el, azzal megóvjuk a hátizsákunkat és a mosógépünket is.
2019. február 21. csütörtök 19:05 - HírExtra
 
Mosógépben? Csak ha nagyon muszáj!

A mosógépben való mosás kárt tesz a hátizsákban és a mosógépben is! Nem hiába tiltják ezt a gyakorlatot a témában jártas szakemberek. Nézzük sorra azokat a tényeket, amelyek ellene vannak a hátizsák mosógépben való mosásának.

A mosógép dobjában a folyamatos ütődés és dobálás roncsolja a hátizsák szerkezetét, aminek köszönhetően a táska veszít a tartásából. A hátitáska merevített részei, párnázott váza, bélései és a műanyag alkatrészek deformálódnak a túl forró vízben. A poliészter, vagy ehhez hasonló műanyagból varrt hátitáska anyaga elszakad a nagy sebességű centrifugálás közben. Sérül a mosógép, mert a hátizsákról leesnek az egyéb fém és műanyag alkatrészek, a heveder beleakad a mosódobba. A hátizsák anyaga pedig elveszíti víztaszító tulajdonságát.

Rendben, de akkor mégis hogyan lehetséges a hátizsák mosógépben mosása? Megfelelő körültekintéssel ez a probléma is megoldható. Állítsunk be kímélő mosási programot a mosógépen. Legtöbbjükön létezik kézi mosási program, nyugodtan próbáljuk ki. A beállításoknál ellenőrizzük le, hogy a víz hőfoka ne haladja meg a 40 Celsius fokot. Az a legoptimálisabb, ha 30 fokot programozunk be.



Használjunk minimális mennyiségű mosószert, mert ellenkező esetben izzadás során a hátizsákból kiváló mosószer maradványok irritálják az emberi bőrt. Mielőtt a mosógép dobjába helyeznénk a hátizsákot, fordítsuk ki, hogy a mosás során megkíméljük a folyamatos ütődéstől és a beakadástól. Ezzel megelőzzük, hogy kár keletkezzen a mosógépben, valamint a hátizsák egyéb alkatrészeiben, mint például a cipzárjában, hevederjeiben.

Kézzel kell kimosni

A hátizsákok olyan anyagból készülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a piszok nagy része leperegjen róluk. Például a túrahátizsákok többségét víztaszító réteggel vonják be, impregnálják, vagy eleve vízálló anyagból készítik el őket, ami tisztán tartásukat jelentősen megkönnyíti. Ennek ellenére ne felejtsük el rendszeresen tisztítani nedves ruhával a hátizsákot.

Kerüljük el, hogy a szennyeződés beleszáradjon a táska anyagába. Makacsabb foltok esetén vegyünk elő egy szivacsot vagy egy kefét, nedvesítsük meg - igény szerint szappanos vagy samponos vízzel - és távolítsuk el a szennyeződést. A kézzel való mosás végén váljunk meg a feleslegessé vált szappan vagy sampon maradékától, azaz öblítsük le.

Szárítás


Figyeljünk oda, hogy a hátizsákot soha ne tegyük ki se a napra, se a fűtőtestre. Ellenkező esetben a táska anyaga megfakul, veszít a színéből.

A hátizsák tisztítása tehát egyszerű és könnyű feladat, egyedül arra kell figyelnünk, hogy rendszeresen ismételjük meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását