2024. április 27. - Zita

Milyen vízszigetelést válassz, melyik mire alkalmas?

Az épületek víz elleni szigetelése elengedhetetlen nemcsak a lakók és az épületet használók, de a szerkezet szempontjából is, így ha tartós és esztétikus otthonra vágysz, a megfelelő vízszigetelést kell választanod.
2024. március 23. szombat 13:11 - HírExtra

Új építés esetén nyilvánvaló, hogy vízszigetelésre van szükség, de egy meglévő ház esetében vajon honnan tudhatod, hogy kell-e utólag beépíteni, egyáltalán lehetséges-e? Laikusként nincs egyszerű dolgod, főleg, ha még azzal sem vagy tisztában, milyen típusú vízszigetelésre van szükséged, melyik mire alkalmas, hova építhető be. Ebben a cikkben ezekről lesz szó, tarts velünk! 

Mi a vízszigetelés szerepe?

A megfelelő típusú és célszerűen elhelyezett vízszigetelés védelmet nyújt az épületnek a vízzel és a nedvességgel szemben, ezért minden olyan helyen el kell helyezni, ahol ennek veszélye fennáll. 

Szerezd be a különféle vízszigeteléseket a MesterekFutára webshopból, és vásárold meg hozzájuk a kiegészítő anyagokat is! A nedvesség több irányból jelenthet veszélyt az otthonokra, egyrészt csapadék, másrészt talajnedvesség és talajvíz formájában, harmadrészt a használat során is víz juthat falakra, a padlóra is.

Az épületek tervezett élettartama több évtized, így az építésnél előre kell gondolkodni, amikor a hő-, a hang- és a víz elleni védelemről gondoskodunk, ráadásul egyszerűbb és könnyebb ezt megoldani az építkezés során. 

Persze abban az esetben, ha ez kimaradt vagy tönkrement, az állagmegóvás érdekében utólag is elkészíthető, ugyanis a nedvesség nemcsak esztétikai, egészségügyi problémákat okozhat, hanem a falazat meggyengülését, és akár az épület összeomlását is.

Védelem a csapadék ellen

Az eső és a hó nem kizárólag a tetőt veszélyezteti, hanem a homlokzatokat is, illetve a felcsapó eső a lábazatra is kockázatot jelent. A lapostetők jobban ki vannak téve a víz károsító hatásának, ezért ezeknél a vízszigetelés kiemelt fontosságú. 

A talajból felszivárgó nedvesség a pincefalat, a lábazatot, a talajon fekvő padlót és az alapot is veszélyezteti, így vízszigetelésre ezen épületszerkezeteknél is szükség van minden esetben, de különösen, ha magas a talajvíz szintje. 

A vízszigetelés hiánya a falak beázását, nyirkosodását, penészedését, a szerkezet megrogyását, meggyengülését, sóvirágzást, a burkolat károsodását, a vakolat és a festék felpúposodását, lepergését okozhatja, így utólagos elvégzése költséges lehet. 

Milyet válassz?

A nedvesség elleni szigetelés szükséges típusa elsősorban az épületszerkezet függvénye, de meghatározó, hogy milyen szintű nedvességnek lesz kitéve a felület, illetve milyen anyag kerül rá.

Alkalmazhatunk lemezes, kenhető és injektáló anyagokat is. A leggyakoribb típus a bitumenlemezes vízszigetelés, amelyet lapostetőknél használnak, de léteznek betonitos, műanyag-, acél- , valamint vízszigetelő és feszültségmentesítő lemezek. 

A kenhető anyagok egyszerűbben felvihetők, ezen belül megkülönböztetünk diszperziós és cementkötésű, bitumenes, poliuretán vízszigeteléseket, de ide sorolható a vízszigetelő csemperagasztó is. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását