2024. május 3. - Tímea, Irma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egyre több gyermeteg bűntett

Magyarországon rohamosan nő a gyermekek és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. A háttérben senki sem tudja mi áll valójában. Amíg ezekre nem derül fény pontosan és nem lehet megakadályozni őket, nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Azaz kellene.
2009. szeptember 23. szerda 08:06 - Kanizsai Ádám
Szeptember 21-én fiatalok Szombathelyen buszokat rongáltak meg csúzlival. Közel másfél milliós kárt okoztak, melyet a szülőknek kell majd megfizetni. Összesen öt busz ablakát törték be. Az ilyen, és ennél durvább bűncselekmények száma is egyre gyakoribb az országban. A HírExtra utána járt az adatoknak és a miérteknek.

A gyermek- és fiatalkorúak a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerint
A magyar büntetőjog szerint gyermekkorú az, aki a cselekmény elkövetésekor a 14. életévét még nem töltötte be. (1961-ig ez a korhatár a 12. életév volt!)

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) 22. § a. pontja szerint:

„A büntethetőséget kizárja: a gyermekkor…”

A Btk. 23. §-a kimondja, hogy:

„Fiatalkorú az, aki a bűncselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét betöltötte, de a tizennyolcadikat még nem.”

A Btk. 108. §-a pedig kimondja, hogy:

(1) „A fiatalkorúval szemben alkalmazott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjék, és a társadalom hasznos tagjává váljék.”

(2) „Büntetést akkor kell kiszabni, ha intézkedés alkalmazása nem célravezető.”

(3) „Szabadságelvonással járó intézkedést alkalmazni vagy büntetést kiszabni csak akkor lehet, ha az intézkedés vagy a büntetés célja más módon nem érhető el.”
Csak egy-egy súlyos bűneset kapcsán – gyerekek brutális állatkínzása, tanárok elleni testi sértés, akár iskolatársak emberölése – tudatosul valóban az emberben a kérdés súlyossága. Mivel nincs régi hagyománya a gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűnesetek felderítésének, így a téma megbízhatónak vélt statisztikai adatai is rejthetnek hiányosságokat.

Látencia okai

Több ok lehet, amiért az általuk elkövetett bűncselekmények nem kerülnek nyilvánosság elé, vagy nem szerez tudomást róluk a rendőrség.

- A sértettek az elkövető életkorát sejtvén, illetve hogy a személy nem büntethető, csak a legritkább esetben tesznek feljelentést.

- az oktatási intézmények gyakran „belügyként” kezelik a történteket, mondván ne essen csorba az iskola hírnevén.

- az ismeretlen tettesek által elkövetett bűncselekmények hátterében is rengeteg fiatal- és gyermekkorú van, a sértettek ugyanis fel sem merik tételezni, hogy az elkövető ilyen fiatal lehet.

Statisztikák


A bűnelkövetők száma némely periódusban csökken, a többiben nő, ám egyre nagyobb fokú brutalitás jellemzi. Az utóbbi három év azonban fokozatosan emelkedő számokat mutat. A 14 év alattiak közül ezerből kettő, a 14-18 év közöttiekből pedig százból kettő vét a törvény ellen.

2007-ben csak a fővárosban, a fiatalkorúak több mint ezer bűncselekményt követtek el. Ezek közel fele lopás és betöréses lopás volt. A megszerzett pénzt a fiatalok a tapasztalatok szerint szórakozásra, alkoholra, kábítószerre költik.

Ebben az évben 14,296 kiskorú bűnözőt értek tetten az egész ország területén. Az összbűnözésnek a 18 év alattiak a 12,3 százalékát követték el. A fiatalkorú tettesek száma az 1998-as adatokhoz képest - a 2003-as évet leszámítva - a legjobb mutató. Így van ez a kiskorúak esetében is: 2007-ben az utóbbi tíz év legjobb "száma" volt - olvasható kiemelve az ORFK honlapján. Ez magában csak egy adat. Azonban ha megnézzük a csökkenő gyermek és fiatalkorúak számát (1994-2003 között ez -7 százalékot jelentett) akkor nem túl jó a tendencia.

2008-ban több mint 11 ezer esetben követtek el gyermekek illetve fiatalkorúak bűntettet.
„Ugyan úgy, ahogy a felnőttek élete is, az övék is egyre stesszesebb, egyre jobban felgyorsul, egyre több mindent szeretnének kevesebb idő alatt elérni, megvalósítani. Ez ugyanúgy a gyermekek életében is megmutatkozik. Olyan tényezők érik őket – még a szülők által is -, melyek korábban nem voltak jellemzőek. Ezáltal valahol indokolt, hogy le kell vezetniük a stresszt” – nyilatkozta Czégényi Margit, pszichológus a HírExtrának.

Régiónkénti megoszlás

2003 óta az ifjúkori bűnözéssel legérintettebb terület Borsod-Abaúj-Zemplén. 2007-ben az összes elkövető majdnem 13 százaléka volt fiatalkorú. Ez a megye az egyetlen az országban, ahol 2003 óta rendre 12 százalék feletti a gyermekbűnözés.

A legjobb terület ebből a szempontból Vas megye,ahol az összbűnözésben a 2 százalékot sem éri el a gyermekek száma, a fiatalkorúaké pedig 1,5-2,5 százalék között mozog.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. október 2. 01:12
Igen, kedves Dámmm, valószínűleg ez az író szándéka. Egyértelmű akkor lenne ez, ha a címben szereplő, vitatott szó idézőjelben lenne. A cikk, ezzel a kis hibával is egyértelműen üzen valamiről, amivel azonnal szembe kell(ene) néznünk, amíg nem késő! A felületi (tüneti) kezelés semmit sem ér, még ha ismert (szak)emberek indítványoznak is ilyesmit. Erre próbáltam utalni korábban. Szomorú, hogy bizonyíthatóan mindössze hárman vettük eddig a fáradságot, hogy elolvassuk a cikket. Az is világos, hogy mindhármunkat fel is kavart érzelmileg, és a lényeget tekintve nagyon hasonló lehet az álláspontunk: dühít, felzaklat bennünket a társadalom állapota, amely maga alá gyűri lassan a kölyköket is.
Dámmm
2009. szeptember 30. 13:09
Arra még nem gondoltatok, hogy a cikk címe szándékosan ellenpontozza a gyermteg(Gyermekien ártatlan, naiv.)-nagyon súlyos kifejezéseket? Éppen ez a lényeg: hogy a gyermek (tehát a gyermeki) is lehet (és az is) ma már olyan, mint egy elmebeteg felnőtt. Vagy tudom is én milyen. Egyébként meg ha már Magyar Értelmező Kéziszótárnál tartunk: irodalomórára jártunk, kedves Artista? Oximoron kifejezés mond valamit? Ha nem, tessék utánajárni!
novaklaszlo56
2009. szeptember 30. 01:47
Még egy apróság: nehogy valaki a gazdasági válsággal, mint magyarázattal próbálkozzon, mert akkor - ez az én bajom lesz, tudom - agyvérzést kapok! A gazdasági válság globális és magyarországi aspektusból egyaránt OKOZAT és nem OK! Ha ezt nem tudja felfogni végre ez az ország, akkor már szervezheti is a saját temetését a Himnuszbeli metafora szerint, legfeljebb a provizionált gyászkönnyekről kell lemondania az elhunytnak! Márpedig nagyon úgy fest, hogy... Nem. Nem írom le. Hátha mégis tévedek... Bár erre egyelőre a leghalványabb jel sem utal, sőt...
novaklaszlo56
2009. szeptember 30. 01:25
Nem akarom Kanizsai Ádámot a védelmembe venni Artista98-cal szemben, mert a kritika helyénvaló. A szóhasználat ("bunkóság") azonban éppen olyan, amilyenné a társadalom lett, a benne élő gyermek- és fiatalkorúakkal együtt. Na persze! Senki sem tudja, mi áll a háttérben valójában - a bevezető szerint. Dehogynem! Épp az imént írtam le. Vagy jobb azt hinni, hogy az egész csak amolyan isteni tréfa, mi , szegény emberkék csak vétlen áldozatai vagyunk a mindenható szeszélyének?! Ki tette ilyenné ezt az országot?! És a java még hátra van ám! Most kezd csak beérni a gyümölcs, drága felebarátaim! Évtizedekig hittem, hogy van és lesz is mindig hazám, sok éve tudom: nem volt, és nem is lesz! Csak közben mindenemet feláldoztam - én marha - miközben mások folyamatosan arattak körülöttem. Igen: aki élni akar, az lop, csal, hazudik, meg agresszív, aki nem ilyen, az hülye, aki pedig hülye, az haljon meg! Ezt tanulták a kölykeink is. Csak tudnám, kitől??!! Jó éjszakát, Magyarország!
artista98
2009. szeptember 24. 20:55
A cikk szerzője szíveskedjen elolvasni a Magyar Értelmező Kéziszótár "gyermeteg" címszavát. A 2003-as kiadásban ez szerepel:
1. Gyermekien ártatlan, naiv.
2. (pejor) "Kezdetleges, komolytalan".
A gyermekkorúak által elkövetett, gyakran kegyetlen, súlyos bűncselekményeket gyermetegnek nevezni a tudatlan bunkóság jele. Ennyi műveltséggel újságot írni legalábbis vakmerőség. Mondhatni, gyermetegség. Valahol más pályán kellene próbálkoznia az illetőnek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását