2024. április 29. - Péter

Támogatást vontak meg nyolc kórháztól

Veszprém megyében nyolc kórháztól vont vissza összesen 120 millió forintos támogatást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP); az intézmények a bírósági per lehetőségét sem zárják ki - tájékoztatta Rácz Jenő, a veszprémi megyei kórház főigazgatója s
2008. február 20. szerda 17:28 - Hírextra

A kormány egykori szocialista egészségügyi minisztere elmondta: a támogatásra - az intézményi struktúra átalakítása céljából - a megyei Csolnoky Ferenc Kórház gesztorságával pályázott további hét megyebeli kórház még 2006 végén, és az "ellátásszervezés megvalósítására" nyertek is intézményenként 13,2 millió forintot.

Ezt az összeget azonban - 1,5 millió forintra tehető kamataival együtt - az OEP a múlt év végén megvonta a megyei kórháztól, illetve az ajkai, a farkasgyepüi, a pápai, a sümegi, a tapolcai, a várpalotai és a zirci intézménytől - mondta el Rácz Jenő. Megjegyezte: mindezt az OEP előzetes felülvizsgálat nélkül tette. A pályázatban foglaltak végrehajtását a megyei egészségbiztosítási pénztár megvizsgálta, és jóváhagyta, tehát az OEP a megyei szervezete állásfoglalását is "felülírta".
A főigazgató rámutatott: a pénzelvonás indoklásában amúgy az szerepelt, hogy az OEP szerint nem teljesítette a veszprémi megyei kórház a pályázatban vállaltakat, nevezetesen: az onkológiai centrum előkészítését, emiatt a vele közösen, konzorciumban pályázók sem jogosultak a támogatásra - idézte az OEP indoklását a főigazgató.

Meggyőződésünk volt, hogy valami fatális tévedésről lehet szó, hiszen pontosan végrehajtottuk azt, amit vállaltunk; a fenntartó megyei önkormányzat és a kórház eddig 150 millió forintot költött el az onkológiai centrum tervdokumentációira, hatástanulmányokra és a beruházás előkészítésére - hangsúlyozta Rácz Jenő. Utalt arra is, hogy a pénz elnyerését követően kapott egészségügyi miniszteri levélben is az szerepelt, hogy a támogatási összeget az onkológiai centrum kialakításának előkészítésére kell fordítani.

Pontosan ezt tettük, a velünk pályázó városi kórházak pedig végrehajtották a struktúraátalakítást - mutatott rá a főigazgató. Hozzátette: a napokban találkozott a szaktárca vezetőjével és az OEP főigazgatójával is, s azt kérték tőle, hogy "írják le konkrétan, mi az, amit az onkológiai centrum előkészítése ügyében eddig megtettek".

Bízunk benne, hogy a pénz "visszajön", s amíg remény van a tárgyalásos rendezésre, addig nem gondolunk bírósági perre, ellenkező esetben azonban ezt is fontolóra vesszük - közölte az egészségügyi tárca egykori vezetője.

Nemcsak méltánytalan, hanem jogtalan is volt a visszavonás, mert teljesítettük a pályázatban foglaltakat, ésszerű struktúraátalakítást hajtottunk végre, és a rendszer jól működik - mondta Nyári Ildikó, az ajkai kórház igazgatója. A megyében a veszprémi utáni legnagyobb (451 ágyas) kórház vezetője elmondta: a megyei egészségbiztosítási pénztárral szerződtek a támogatásra, s az minden tekintetben végrehajtottnak minősítette a pályázatban foglaltakat, így a pénz előzetes vizsgálat nélküli visszavonásával sem értett egyet.

A támogatási összeget tavaly átutalta az OEP, majd decemberben észlelték először, hogy nem kap annyi pénzt az ajkai kórház, mint azt várták, s érdeklődésükre kiderült: a korábban átutalt támogatási pénz elvonásáról van szó - tájékoztatott az igazgató, megjegyezve, hogy szerinte is van remény az ügy tárgyalásos rendezésére, jogosan járó pénzük visszaszerzésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását