2024. április 28. - Valéria

Világhírű vendégek a várszínházban

A világhírű londoni Shakespeare's Globe Theatre társulata, valamint a Litvániából érkező, szintén a nemzetközi élvonalhoz tartozó Meno Fortas is vendégeskedik a Gyulai Várszínházban az idei, 45. évadban - közölte a teátrum igazgatója beharangozó sajtótájé
2008. február 27. szerda 15:43 - Hírextra

Gedeon József elmondta: a június 27-én kezdődő összművészeti fesztivál során nemcsak Shakespeare-darabokat láthatnak az érdeklődők, hanem négy önálló bemutatóval is jelentkezik a várszínház, mindemellett számtalan egyéb előadást is megtekinthetnek azok, akik a hat hét alatt a fürdővárosba látogatnak.

A rendezvénysorozat keretében több művészeti ág képviselői is bemutatkoznak: a színházi produkciók mellett koncertekkel várják például a népzene, a világzene, a dzsessz és a blues rajongóit is.

Az immár negyedik alkalommal megrendezendő, július 5-én kezdődő Shakespeare Fesztiválon a londoni Shakespeare's Globe a Rómeó és Júliát, a litvánok pedig a Macbethet adják elő Eimuntas Nekrosius rendezésében. A fesztiválon mutatják be a Gyulai Várszínház és a Kolozsvári Magyar Színház közös produkcióját, a III. Richárdot Tompa Gábor rendezésében, a Téli regét pedig egy japán társulat előadásában láthatják a Shakespeare-rajongók.

A várszínház második bemutatóját július 17-én tartják, amikor a debreceni Csokonai Színházzal közösen viszik színre Erkel Ferenc Bánk bán című operáját, Vidnyánszky Attila rendezésében. A követező premier július 27-én lesz: Papp Zoltán Mátyás király királysága című darabjának ősbemutatóját láthatják ekkor a nézők. A saját produkciók sorát Hunyady Sándor Júliusi éjszaka című vígjátéka zárja, amelynek premierjét július 29-én tarják.

A 45. évad során Gyulán vendégeskedik még a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata is, akik július 13-14-én Madách Imre Az ember tragédiája című darabját mutatják be, szintén Vidnyánszky Attila rendezésében.

Akik pedig könnyebb szórakozásra vágynak, megnézhetik a Drakula című romantikus musicalt a Szabad Tér Színház előadásában, vagy Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét Hídvégi Miklós rendezésében.

A hathetes programsorozat keretében immár 17. alkalommal rendezik meg a Vár Jazz Fesztivált, amelyen június 19-én fellép a kétszeres Grammy-díjas, fúziós dzsesszt játszó The Yellowjackets is. Az Egyesült Államokból érkező formációban játszik a világhírű gitáros, Mike Stern, aki mások mellett Miles Davis egykori gitárosa is volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását