2024. április 28. - Valéria

Várrekonstrukciós program

Díszkivilágítás, kilátóterasz, felvonható fahíd, kézműves műhely és régészeti kiállítás kialakítását tervezi a nemzeti örökség részeként nyilvántartott siroki várban a mátrai település önkormányzata - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a község polgármestere.
2008. február 4. hétfő 10:40 - Hírextra

Ennek érdekében a Műemlékek Állami Gondnokságával közösen pályázatot nyújtunk be a Nemzeti Fejlesztési Terv Észak-magyarországi Regionális Operatív Programjára - közölte Lakatos István.
A program kiviteli tervei elkészültek és lefolytattuk a 300-400 millió forint értékű beruházás engedélyeztetési eljárását is - tette hozzá.

A polgármester emlékezetett arra, hogy 1998-ban a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Siroki Vár Alapítvány segítségével elvégezték a sziklavár alapvető állagmegóvását.

Ezt követően 2002-ben a Széchenyi-terv 102 millió forintos támogatásával kiépítették a várhoz vezető utat, a szennyvíz-, az ivóvíz- és az elektromos vezetéket, illetve 30 személygépkocsi és 4 autóbusz befogadására alkalmas parkolót alakítottak ki - mondta Lakatos István.

A XIII. században épült sziklavár a XVI. században az Országh család uralma alatt élte fénykorát, majd a Rákóczi-szabadságharcot követően a Habsburgok felrobbantották. A község felé meredő, a környék látképét uraló sziklatetőn álló várrom kedvelt turisztikai célpont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását