2024. április 28. - Valéria

Törpe selyemmajmok Szegeden

Újabb lakók költöztek a Szegedi Vadasparkba; a Dél-Amerikában honos, a világon legkisebb főemlősöket képviselő törpeselyemmajom-pár (Cebuella pygmaea), már otthonosan mozog a nekik kialakított helyen- mondta el az MTI-nek Veprik Róbert igazgató csütörötök
2008. március 13. csütörtök 12:54 - Hírextra

A kis majmocskák testhossza mindössze 15 cm, farkuk ugyanilyen hosszúságú. Testtömegük általában 100 és 150 g között mozog. Köröm csak hátsó lábuk hüvelykujján van, egyébként minden ujjukon karmot viselnek. A hátsó végtagjaik jóval hosszabbak a mellsőknél, ez lehetővé teszi az ágak közötti erőteljes ugrásokat és a gyors mászást. Könnyű testsúlyuk miatt a vékony ágakon is biztonságosan mozognak, ahová a rájuk vadászó kisebb ragadozók, így például a macskafélék és a kígyók nem tudják követni őket.

Általában 2-15 fős csoportokban élnek és egymással jellegzetes sivító hangon kommunikálnak.

Többnyire két utódot hoznak a világra. Az újszülöttek cserebogár nagyságúak és kb. két hónapig szoptatja őket anyjuk. A nappal aktív állatok táplálékai közé tartoznak a rovarok, a gyümölcsök és a fák gyantája. Az esőerdők pusztításával azonban életterük rohamosan csökken.

A gondozók azt remélik, hogy a Tropicariumból Szegedre érkezett tenyészpár hamarosan kismajmokkal örvendezteti meg a parkot illetve a közönséget is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását