2024. április 27. - Zita

Veszélyben az állam! - Sólyom szerint

Hogyha az Országgyűlés háromszor egymás után ok és indok nélkül nem választja meg az országgyűlési biztosokat, az veszélyezteti az államszervezet működését - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök hétfőn újságíróknak. A borús prognózis oka a ombud
2008. április 15. kedd 07:29 - Hírextra
"Úgy ítélem meg, hogy a helyzet súlyos. Hogyha az Országgyűlés háromszor egymás után ok és indok nélkül nem választja meg az országgyűlési biztosokat, ez veszélyezteti az államszervezet működését" - mondta az államfő, miután az Országgyűlés hétfőn ismét leszavazta a köztársasági elnök ombudmanjelöltjeit: sem a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes, sem az adatvédelmi biztosjelölt Tóth Gábor Attila nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

Sólyom László kiemelte: harmadszor fordult elő, hogy a parlamenti meghallgatások után a bizottságok nem hoztak fel érdemi kifogást a jelöltek ellen, többedszer pedig az, "a frakciók elbújnak a lelkiismereti szavazás mögé, hogy ne kelljen indokolniuk".

Ez az eljárás, éppen azért, mert indokolatlan, veszélyezteti az államszervezet működését - fogalmazott az államfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ezek után egyeztet-e a pártok vezetőivel, azt válaszolta: álláspontját ebben a kérdésben fenntartja, és harminc napja van átgondolni, mit tesz.

(Sólyom László a február 25-iki parlamenti szavazás után három nappal találkozott a frakcióvezetőkkel, akikkel közölte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán és nem kíván a pártokkal előzetesen egyeztetni a kérdésről.)

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva elmondta: sokkal jobban látja a kialakult belpolitikai helyzetet, mert ez volt az értelme annak, hogy a parlamenti pártok elnökeit a Sándor-palotába kérette. "Mind az öt pártelnökkel arról állapodtam meg, hogy arról, amit nekem mondtak, nem fogok senkinek nyilatkozni" - emelte ki.

A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Bogdányiné Mészáros Ágnes azt mondta, számítaniuk kellett rá, hogy az Országgyűlés nem választja meg őket. Teljesen kétesélyes volt a szavazás - fogalmazott. Hangsúlyozta: nem csalódott, önmagában a jelölésre is nagyon büszke volt, és úgy gondolta, a döntés nem az ő felelőssége.

Tóth Gábor Attila adatvédelmi biztosjelölt szerint a jelölési eljárás hetei izgalmasak és tanulságosak voltak, tapasztalatokkal gazdagodva folytathatja a munkáját.

Arra a kérdésre, mit kifogásoltak a frakciók, Bogdányiné Mészáros Ágnes azt mondta, nem tudja megmondani, mert nekik ezt nem jelezték a képviselők. Kitért arra, hogy a parlamenti bizottságokban sem nyilvánítottak véleményt a képviselők, csak kérdéseket tettek fel.

A köztársasági elnök március 14-én jelentette be, hogy Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt pedig adatvédelmi biztosnak, és ahogyan eddig, ezúttal sem egyeztetett a pártokkal a jelöltekről.

Az államfő biztosjelöltjeit immár harmadszorra utasította el a Ház. Először tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát szavazta le a parlament, idén február 25-én pedig Fülöp Sándort nem választották meg a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferencet pedig adatvédelmi biztosnak.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata lesz, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Sólyom László köztársasági elnöknek harminc napja van, hogy az ombudsmani posztra újabb jelölteket nevezzen meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását