2024. április 26. - Ervin

30 ezer "illegilásan bevándorló" majom

Eléri az évi 200 millió dollárt az Ukrajnába becsempészett ritka állatok forgalma; a tiltott élő árunak kevesebb mint öt százalékát fedezik fel a vámon. Az utóbbi években több mint ötmillió madarat, közte 1,5 millió papagájt, közel 30 ezer majmot, 15 mill
2008. április 28. hétfő 10:08 - Hírextra
Elmondása szerint sok egzotikus lepkét is becsempésznek az országba, de az utóbbi időben a trópusi pókfajok iránt nőtt meg a kereslet, ezek egy-egy példányáért a különleges állatok gyűjtői kétezer dollárt is készek kifizetni.

Az állatok csempészésének számtalan módját alkalmazzák Ukrajnában, köztük - tette hozzá Borejko - vannak nagyon kegyetlenek is. Példaként említette az óriáspapagájokat, amelyeket rendszerint diplomatatáskába gyömöszölnek, és hogy ne keltsenek zajt, a szárnyukat a táska oldalához rögzítik. A majmokat a csempészek alkohollal vagy kábítószerrel altatják el a határátlépés előtt, a teknősöket pedig ragasztószalaggal áttekerve rakják közönséges ládákba.

Az állatok közel fele szállítás közben elpusztul, de a csempészeknek még így is megéri, mert a tiltott üzlet révén 150 százalékos haszonra tesznek szert. A magas árak ellenére az egzotikus állatok iránt nagy a kereslet, Kijev egyik díszállatpiacán évente legalább 400 jákópapagájt, 150 majmot és több száz hüllőt értékesítenek a csempészek. A krokodilok feketepiaci ára ezer dollár, a majmoké 800-1500 dollár között mozog, míg az óriáskígyókért 500-800 dollárt, a jákópapagájok darabjáért pedig 1500 dollárt kérnek.

Az ukrán törvények 3-7 év börtönnel büntetik az állatcsempészetet különösen nagy mennyiség esetén, és 5-12 év szabadságvesztést írnak elő csoportos elkövetés esetére. Ennek ellenére Ukrajnában elvétve indítanak bűnvádi eljárást állatcsempészek ellen, az esetek legnagyobb részében a vámhatóság 50-204 hrivnyás (kb. 1,6-7 ezer Ft) szabálysértési bírságot ró ki a vétkesekre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását