2024. április 28. - Valéria

Helytörténeti múzeum Isaszegen

Múzeumként működik tovább az isaszegi Helytörténeti Gyűjtemény, az új intézményt pénteken adták át - közölte a 11 ezer lakosú Pest megyei város polgármestere az MTI-vel.
2008. július 25. péntek 23:05 - Hírextra

Hatvani Miklós elmondta: maga az épület önmagában is kuriózum, mert a ,80-as évek elején helyi összefogással a lakosság kétkezi munkájával, az általuk megvásárolt téglajegyek jóvoltából került tető alá. Az akkori akció kezdeményezője az azóta elhunyt Szatmári Zoltán helyi hentesmester volt, akinek nevét emléktábla őrzi a múzeum falán.


Az intézményt eddig a megyei önkormányzat tartotta fenn, ám a helyiek átvették ezt a feladatot, és a város költségvetéséből évi 8 millió forintot fordítanak a működtetésre. A gyűjtemény igen gazdag anyagból áll, több ezer helytörténeti, történelmi tárgyú és néprajzi értéket őriznek itt. Kiderül például, hogy a település már István király idejében is működött, az első írásos oklevél 1274-ből maradt vissza az utókorra. A város kétszer is elpusztult, egyszer a törökdúlás miatt, s száz évre rá az 1600-as években járvány tizedelte meg a helyi népességet. Később - amint a dokumentumokból is kitűnik - az 1700-as években újratelepítették, a magyarok mellett szlovák és lengyel családok telepedtek itt le.


Jelenleg is működik szlovák önkormányzat Isaszegen. A polgármester azt is elmondta, hogy a város legdicsőbb korszakát az 1848-49-es szabadságharc hozta meg, amikor is 1849. április 6-án a tavaszi hadjárat keretében itt döntő ütközetet vívott Görgey serege Windischgraetzcel és megfutamodásra kényszerítette a császáriakat. A múzeum egyik legértékesebb darabja a sokáig rejtegetett, és később előkerült Rákóczi-zászló.


A múzeum megnyitása egyben része a város idegenforgalmi fejlesztési koncepciójának, amely szerint a pilisi parkerdőhöz tartozó települést szeretnék jobban bekapcsolni a hazai turizmus vérkeringésébe - hívta fel a figyelmet Hatvani Miklós.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását