2024. április 28. - Valéria

Közadakozást hirdet az Önkormányzat

Országos közadakozást hirdet a Fejér Megyei Önkormányzat a Nemzeti Emlékhely megvalósításához szükséges önrész hiányzó összegének biztosítására - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a megyei közgyűlés elnöke.
2008. szeptember 5. péntek 18:24 - Hírextra
Balogh Ibolya (Fidesz) úgy fogalmazott, hogy a megyei önkormányzatnak kötelessége megtalálni a még hiányzó forrást az ország középkori szakrális központjában, a Szent István által alapított királyi bazilika maradványait őrző romkertben a hely jelentőségéhez méltó Nemzeti Emlékhely megvalósításához.

A megye akár kötvénykibocsátással is előteremti a fedezetet, de mivel az emlékhely ügye "túlmutat a megyén és Székesfehérváron", országos közadakozást hirdetnek - mondta.

A többi megyéhez, a településekhez, vállalkozásokhoz, civil szervezetekhez fordul, s azt kéri, hogy aki teheti - akár csak jelképes mértékben vagy erkölcsi támogatással is -, vállaljon részt a nemzet számára "közös ügy", a Nemzeti Emlékhely megvalósításából.

A Nemzeti Emlékhely a "Királyi séta - történelmi időutazás az ezeréves Székesfehérváron" kiemelt projekt keretében, annak alprojektjeként valósul meg a tavaly elnyert európai uniós támogatással. A projekt teljes költsége 2,3 milliárd forint, amiből egymilliárd forint jut a Nemzeti Emlékhely kialakítására.

A támogatáshoz szükséges önrész biztosítását a székesfehérvári önkormányzat, illetve a megyei önkormányzat, s a fenntartásában működő Fejér Megyei Múzeumok megosztva vállalta.

A székesfehérvári önkormányzatra - amely a kiemelt projekt részeként a királyi kalandparkot, a középkori Székesfehérvárt bemutató makettvárost, valamint a belvárosi fény-és hangjátékot valósítja meg - mintegy 200 millió forint önrész befizetése "jutott", amit már biztosított.

A Fejér Megyei Önkormányzat pedig 154 millió forint önrészt vállalt. 84 milliót abból már júniusban megszavazott a megye közgyűlése, a fennmaradó 70 millió forintot pedig egy korábbi - a Nemzeti Emlékhely fejlesztésére kapott - központi költségvetési támogatásból kívánta finanszírozni.

A pénzt azonban vissza kellett utalnia a megyei önkormányzat fenntartásában működő, s a Nemzeti Emlékhelyet kezelő Fejér Megyei Múzeumoknak, mivel a minisztériumi indoklás szerint az önrész forrásaként nem használható fel. Ezért most 70 millió forint hiányzik a megyei önrészből.

Székesfehérvár szocialista polgármestere a Nemzeti Emlékhely Közalapítvány ezen a héten tartott ülését követően kijelentette, a városi önkormányzat mindent megtesz azért, hogy megvalósuljon a méltó Nemzeti Emlékhely, s a megyei önkormányzattal közösen is megpróbál a problémára megoldást találni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását