2024. április 29. - Péter

Átalakult látás új fajokat eredményezett

Néhány, az afrikai Victoria-tóban élő bölcsőszájú hal (Cichlidae) látásának átalakulásával új fajok keletkeztek - állítják svájci kutatók.
2008. október 2. csütörtök 06:14 - Hírextra
A Nature című folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint a halak látásának evolúcióját az befolyásolta, hogy az illető állatok milyen módon jutottak táplálékhoz, milyen vízmélységben éltek, mennyire volt fontos látniuk a színeket (például a párválasztáskor).

"Egy faj kettővé válása elsősorban az érzékszerveik közötti különbségekkel kezdődött, ebben az esetben a szemek átalakulásával" - mondta Ole Seehausen, a Svájci Szövetségi Víztudományi és -technikai Intézet munkatársa.

A bölcsőszájúak rendkívül fontosak az evolúciós biológusok számára, mivel egyetlen gerinces sem fejlődött ilyen sokféle - mintegy 2000 - fajjá ilyen rövid idő alatt.

A tudósok általános vélekedése szerint egy faj kettészakadásához a földrajzi elszigeteltség nélkülözhetetlen - mint például, amikor egy kontinens kettészakad. Ezért zavarba ejtő az a tény, hogy két különböző bölcsőszájúfaj egymás mellett él.

"Ezek a halak folyamatosan találkoznak egymással, gyakorlatilag együtt élnek. Tudtuk, hogy valójában két fajjá alakultak, de fogalmunk sem volt, hogy hogyan" - tette hozzá Seehausen.

A jelenlegi felfedezés környezetvédelmi jelentőséggel is bír, mivel arra enged következtetni, hogy a szennyezett vízben, amelyben megváltoznak a fényviszonyok, a két bölcsőszájúfaj ismét eggyé válhat. Ez, valamint egy ragadozó betelepítése magyarázhatja, hogy miért feleződött meg a korábban ötszázra becsült bölcsőszájúfaj a Victoria-tóban az utóbbi 30 év során.

A kutatók vizsgálatuk során két fajt - egy piros és egy kék színűt - vizsgáltak. Úgy találták, hogy olyan genetikai mutációk mentek végbe az egyes halaknál, amelyek segítették látásukat a piros szín érzékelésére a mélyebb vizekben, míg másoknál a kék árnyalatainak megkülönböztetését a sekélyebb részeken. Ezek szerint a kék színű hímek nagyobb eséllyel párosodhattak a sekély vízben, míg piros társaik könnyebben találtak párt a mélységben, mivel őket az ott élő nőstények találták vonzóbbnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását