2024. április 27. - Zita

Kaktuszkert nyílt az állatkertben

Száznál is több szárazságtűrő növényt, kaktuszokat, agávékat, pálmaliliomokat mutatnak be a Fővárosi Állat- és Növénykert új Kaktuszkertjében, amelyet kedden nyitottak meg.
2008. október 14. kedd 16:41 - Hírextra
A Kaktuszkert a Pálmaház közvetlen szomszédságában kapott helyet, ám a kényesebb növényeket a Pálmaház fedett előterében tekinthetik meg a látogatók.

A pozsgás növények bemutatóhelyét Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, valamint Mészáros Zoltán professzor nyitotta meg, méltatva a gyűjtemény gazdagságát.
A Kaktuszkertben nemcsak kaktuszokat mutatnak be, hanem más szukkulens növényeket is.

Utóbbiak olyan szárazságtűrő fajok, amelyek a felvett vizet a megvastagodott húsos törzs, illetve a levelek különleges raktározó szöveteiben tárolják. A kertben száznál is több faj mintegy háromszáz egyede látható, a "klasszikus" kaktuszokon kívül agávé fajok és pálmaliliomok is megtalálhatók.

Tematikai szempontból "kakukktojásnak" számít a szabadtéri részen található araukária, amely a nyitvatermők, ezen belül a fenyők közé tartozik. A növényt évekkel korábban ültették erre a helyre és olyan jól érzi magát, hogy a kertészek úgy ítélték meg, vétek volna átültetni máshová csak azért, mert tematikailag nem illeszkedik az egyébként csupa zárvatermő fajból álló bemutatóba.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként több évtizedes, sőt, csaknem egy évszázados múltra visszatekintő hagyománya van a kaktuszok nevelésének, gondozásának, bemutatásának. A felújítás előtti időben a Pálmaház egyik oldalszárnyában külön kaktuszbemutató volt. Az épület 2000-ben befejeződött felújítása után azonban nem volt alkalmas helye a kaktusz- és szukkulens gyűjteménynek. A most megnyíló Kaktuszkert azonban pótolja ezt a hiányt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását