2024. május 7. - Gizella

Élő közvetítés a Nemzeti Csúcsról – percről percre

Gőzerővel indult be a Nemzeti Csúcs. Az Akadémia dísztermében összegyűlt a díszes vendégsereg. Kormányfő és ex-kormányfők, pénzügyminiszterek, akadémiai elnökök. Jegybankelnökök és mindezek exei. Élő közvetítés a helyszínről.
2008. október 18. szombat 10:12 - Hírextra


14:20-14:50

Szent-Iványi István: Mivel nem tudjuk mivel állunk szemben, azért több forgatókönyvet kell készítenünk. De valamit mindenképpen csináljunk. Az euró bevezetésének forgatókönyvét például alapvető fontosságúnak tartom.

Veres János: az adóegyszerűsítés kerüljön az Országgyűlés elé. Az adóbeszedés egyszerűsítésével egyetértek. A sok vita ellenére van valamiben egyetértés. A közpénzügyi szabályozás átalakítása. Ebben a szakmai egyetértés megvan, most már csak a politikai szándék kell.

Olajos Péter: Valóban paradigmaváltás előtt állunk. Európa pedig kihívás előtt áll. A nyugat-európai országok el kezdtek specializálódni. Mi az a terület, amiben a világ élvonalában lehetnek. Nálunk ilyen terület lehet, a biotechnológiai bázisra alapú egészségügyi szolgáltatás erősödése.

Balogh István: A saját belső erőforrásainkra kell koncentráljunk.


Élőben a királyin

Demszky Gábor: Azzal egyetértek, hogy a főváros sok gazdával rendelkezik. A minimum a hiánycél leszorítása és meghatározása. Ha ezt kimondanánk, akkor már nagyot lépnénk előre. Nem elégséges a pénzügyi válságkezelést, újra elő fog jönni. A 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszer recseg-ropog. Most van itt az ideje, hogy ezt megváltoztassuk. Nem lehet ennyi önkormányzati képviselőt fenntartani.

Palkovics Imre: A dolgozók súlyos gondokkal küszködnek. Minden reformnak az áldozatai a bérből és fizetésből élők voltak. Azoknak az országoknak, amelyek nem tudnak maguktól kilábalni a válságból engedjenek némi teret az államadósság visszafizetésére.

Zs. Szőke Zoltán: A válság előtt is baj volt a gazdaság versenyképességével. Ezért tárgyalásokat folytattunk valamennyi párt vezetőivel. Célunk, hogy csökkenjen a vállalkozásokat terhelő járulék. Most tudomásul vesszük, hogy ezek a tervek rövid időre háttérbe szorulnak.  

13:20-14:20

Herényi Károly: Az adórendszert kell alapvetően átalakítani, úgy, hogy az ne veszélyeztesse az egyensúlyt. Az élőmunka megadóztatása helyett a hangsúlyt a fogyasztási adók felé kell vinni.

Bajnai Gordon: Egy országnak olyanok a vezetői, amilyeneket megérdemel. A válságkezelésnek fontos alapszabálya, hogy hagyjuk abba az önámítást. A finomkodásra pedig nincs idő, inkább nagyobbat kell vágni. És kell több tervnek is a tarsolyban lenni. Ma azért küzdünk, hogy a munkahelyeket megőrizhessük. Az adócsökkentés helyett a gazdaság működőképességét kell megőrizni. Felelőtlen, aki az adócsökkentést hangoztatja. A legfontosabb, hogy jövedelmeink ne értékelődjenek le. Nyugdíjrendszer átalakítása, pártfinanszírozás kérdése – ezeket kell megoldani. Az uniós pénzek csoportosítását valóban át kell gondolni, ebben Orbán Viktor nyitott kapukat dönget.

Parragh László: Pénzügyi válságban vagyunk. Nagyüzemek állították már le a termelésüket, mert piacaik visszaestek. Magyarországon a belső piac stagnál, így a külföldi piacokra kell termeljünk. Itt azonban olyan versenytársak lesznek, akikkel ilyen hazai adóterhek mellett nem lehet versenyezni. Elvárja, hogy legyen egy világos kiadáscsökkentés. De az állam leépítését is meg kell kezdeni. Az Uniós pénzek átcsoportosításának örülnek, de már évek óta mondják. Viszont szeretnék részt venni a programalkotásban.

Wekler Ferenc, a kistelepülések és kistérségek szövetségének elnöke: tudomásul vesszük, hogy az önkormányzatoknak terhet kell majd vállalniuk, de nem szeretnénk, ha ezt aránytalan lenne. Az önkormányzati rendszert valóban át kell alakítani, és végre kitalálni, mit is akarunk a megyerendszerrel. Amikor a megyei elnökök a szocialisták akkor ők, amikor a fideszesek a többség, akkor meg ők állnak ki a megyerendszer mellett a régió ellenében. Ez tűrhetetlen.

Fontolja meg a kormány az adóbeszedés rendszerének is az átalakítását. A fejlesztési források nagyon rosszul vannak elosztva. Nem jut el a faluba a pénz az adminisztráció viszi el a nagy részét.

Varga Mihály: Önbecsapás az, ami még hozzájárul a válsághoz. Helyes diagnózist kell felállítanunk, ahhoz, hogy jó terápiát adjunk

Kósa Lajos: Egy budapesti buszon olvasott graffiti szerint vigyázzunk értékeinkre, a jármű kormányzati épületek mellett halad el. Miniszterelnök úr, a Csúcson kell abbahagyni! Mert a kormány illegitim. Ne Gyurcsány ígérjen rosszat az országnak, hanem valaki más – ahogy anno azt Churchill tette Chamberlain helyett, aki aláírta a müncheni egyezményt.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását