2024. május 7. - Gizella

Élő közvetítés a Nemzeti Csúcsról – percről percre

Gőzerővel indult be a Nemzeti Csúcs. Az Akadémia dísztermében összegyűlt a díszes vendégsereg. Kormányfő és ex-kormányfők, pénzügyminiszterek, akadémiai elnökök. Jegybankelnökök és mindezek exei. Élő közvetítés a helyszínről.
2008. október 18. szombat 10:12 - Hírextra


Ebédszünet

11:35-12:35

Medgyessy Péter: Annál többet nem igazán tehetünk, mint szimbolizáljuk a nemzet összefogását. Meg kell határozni egy nemzeti minimumot. Eddig az infláció és a pénzügyi egyensúly hiány volt. Ma az állam pénzéhségét kell csökkenteni. Ez kiadások csökkentésével jár. De önmagában a kiadások csökkentése nem idéz elő gazdasági növekedést. Az adórendszer változtatása adócsökkentés és adóemelést is jelent egyszerre. Azt kell megváltoztatni, hogy nagyon kevesen fizessenek nagyon sokat.



A pénz ma túl drága ezért nem tartható fent az hogy ilyen magasan tartsuk a kamatokat. Nem jó a jelenlegi jegybanki politika.

Kovács Árpád: Hosszútávon kell gondolkodnunk. Ennek hiányában nem lehet átlátható rendszerbe szervezni a gyors intézkedéseket. Kiszámítható és betartott szabályozás és pénzügyi menedzsment kell. Az ÁSZ jelentéséből jól követhető miért következett be a jelenlegi helyzet.

Surányi György, volt Jegybank elnök: olyan megrázó események tanúi vagyunk, amiket eddig elképzelni sem lehetett. De nem vagyunk a végén, sőt még az alját sem értük el. Nem került válságba a kapitalizmus.

2000 végéig feltörekvő gazdaság voltunk. Ezután a költségvetés politika felelőtlené vált. 2002 nyarát követően aztán még rosszabb helyzet indult el. Nem értek egyet azokkal, hogy a válság hatására félre kell tenni mindent. Ma a piacaink depresszió előtt álnak. Ilyenkor a költségvetés hiányát még tovább szűkíteni nem jó irány, a válságba vezet. Olyan adó és járulékrendszer átalakítás kell, ami az egész rendszert felemelheti. Ez minden állampolgártól komoly anyagi vállalást is igényel.



Bod Péter Ákos: Nem lehet jóléti fordulatot hitelből végrehajtani. Tud adni az álam egy nagy vacsorát, de a számlát elküldi a gyermekeinknek. Az aktívakat terhelő adó visszafogja a munkavállalást és így nem lehet küzdeni a munkanélküliség ellen.

Demján Sándor: ha nem tudunk megegyezni, akkor imádkozzunk, hogy szakad ránk a mennyezet. Nem lehet ilyenkor mandátumszerző felszólalásokat tenni ilyenkor. Az unió nem fog jótékonykodni Magyarországgal, és amit ad azt vissza kell fizetni. Mélyreható reformokat kell megtenni. Fél évig még nominálszinten sem lehet megőrizni a béreket. A bevételhiányt nem lehet újabb adónöveléssel megteremteni. Most akár 3-4 százalék gazdasági visszaesésünk lehet. Nem tudjuk, azért fél évet várni kell.



Áder János: Volt néhány megjegyzés, ami Sólyom Lászlóra vonatkozott. Ő világosan és egyértelműen nyilatkozott akkor: az állam nem így működik. Szerintem bölcs döntést hozott. Mert van-e döntési kompetenciája ennek a fórumnak? Nincs. Viszont van-e lehetősége, hogy elmossa a felelősség viszonyokat? Igen.

Van-e elfogadásra esélyes javaslat az asztalon? Nincs. Bármi is lesz ma itt, egy biztos, a döntés felelőssége a kormányé.
 
11:20-11:35

Dávid Ibolya: Válság van, ez mindent felülír. A jelenlegi patthelyzet művi életben tartásával nem tudunk válaszokat adni. Miniszterelnök úr, aki sokat markol, keveset fog! Feltehetően a zárt ajtók mögött egyformán látjuk, mit kell tennünk. Helyzetünket nagymértékben nehezíti a rossz szocialista-liberális kormányzás számtalan hibája. Ma az állam naponta több mint 3 milliárd hiteltörlesztést fizet!

Egyszer már volt egy hamis érvekre épített mézes-mázas program, a száznapos program. Mi nem fogadtuk el. Ez a program tönkretette az országot. Ez a hárompárti döntés a gazdaságot kényszerpályára állította. Vajon most is olyan büszkék azokra az érvekre?



A kormánynak most kell eldönteni bátor vagy gyáva. Aki a nyugdíjasokat hamis illúziókkal az orruknál fogva vezeti az gyáva. Ahhoz hogy elkerüljük a katasztrófát, fájdalmas döntéseket kell meghozzunk. Az MDF 2009 december végéig egy egyéves válságintézkedési csomagot javasol. 13. havi nyugdíj felfüggesztése, a közalkalmazotti bérek szintentartása, és a bónuszok felfüggesztése.

Az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, a szociális kiadások korlátozása, a minisztériumok marketing tevékenységének megszüntetése, a szolidaritási adó eltörlése, és egy 150 milliárdos hitelcsomag a vállalkozóknak. Javasoljuk, hogy 2008. november 1-től minden képviselő jövedelmének felét magyar részvények vásárlásába fektesse. 2010-től adócsökkentés, egyszeri adóamnesztia.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását