2024. május 7. - Gizella

Élő közvetítés a Nemzeti Csúcsról – percről percre

Gőzerővel indult be a Nemzeti Csúcs. Az Akadémia dísztermében összegyűlt a díszes vendégsereg. Kormányfő és ex-kormányfők, pénzügyminiszterek, akadémiai elnökök. Jegybankelnökök és mindezek exei. Élő közvetítés a helyszínről.
2008. október 18. szombat 10:12 - Hírextra


10:15-10:40

Simor András: Nem szégyen hogy a sérülékenyebb magyar pénzügyi rendszer külföldi segítségre szorult. A sérülékenység javítása a megtakarítások javításán múlik. Ha a lakosság nem takarít meg, akkor az államnak kell többletet képeznie. A hosszútávú növekedés potenciál nehezebb dió. A versenyképesség úgy állítható helyre, ha strukturális változásokat indítunk be. Munkavállalás ösztönzése, szociális támogatások megszorítása, az oktatás erősebb támogatása. És a vállalkozásokat terhelő adók csökkentése. Ezt azonban csak az állam működési kiadásának csökkentésével lehet elképzelni. A tartós növekedés ára a jóléti kiadások erőteljes lefaragása. A piacok álnak és figyelnek bennünket…

Gyurcsány Ferenc: Mindenki szerint ez a háború utáni legsúlyosabb válság. Olyan vihar van a világban, amit még nem láttunk. Mindenkire szükség van ilyen helyzetben. Ez a fórum az útkeresésé. A Newsweek-et idézte: „a kapitalizmus alapjainak a válsága ez.” A szabad bankárkapitalizmusnak befellegzett. Készülnünk kell, hogy egy új világot építünk.



Tőlünk cselekvést várnak el. Cselekszünk is gyorsan és összehangoltan. Eddig sikerült feltartóztatni a válság legnagyobb hullámait. Nincs annál nagyobb baj, minthogy az állampénzügyi helyzete bajba kerül. A népszerűségtől függetlenül fogunk meghozni döntéseket, mert a haza érdeke ennél fontosabb. Ha baj van, mindenki az álamhoz fordul segítségért. Aki azonnali adócsökkentést szeretne, legyen most belátással. Szükség lesz erre, mihelyst enged szorításából a pénzügyi válság. 

A válság elérheti a családok hétköznapjait. A hitelfelvevők nagy bajba kerülhetnek, ha romlik a forint. Nem vállalhatjuk a hitelek átvállalását. De a havi törlesztőrészleteket megpróbáljuk kordában tartani. Ezek átmeneti intézkedések. Segítséget nyújtunk az egyetemisták családjainak, ha nem tudnák ellátni gyermekük további tanulmányait.

Ez most az együttműködés ideje. Ezért köszönöm mindenkinek, aki eljött és sajnálom, ha valaki nem jött el. Ha elmúlik a válság keresnünk kell a nemzeti megállapodás lehetőségét. Ezek közé tartozik a szociális rendszer, a nyugdíjrendszer átalakítása és az euró bevezetésének menetrendje.



10:00-10:15

Az elhangzó szavaknak egyetlen fedezete van: az igazságtartalmuk. A jelenlevők a nemzetért tartották szükségesnek, hogy eljöjjenek. De összejövetelnek nincs közjogi státusza, ezért közjogi következményei sem lehetnek – mondta Pálinkás József.

Minden megszólalót komoly felelősség terhel a kialakult helyzetért – hangsúlyozta - de nem mindenkit egyenlő mértékben. De egy nemzeti programalkotó munkához felajánlom a tudóstársadalom segítségét.

Szili Katalin: Mik azok a reális elvárások, amiket ezzel a fórummal szemben megfogalmazhatunk? Nehezen kezelhető nagy gazdasági megrázkódtatással járó folyamatok indultak. Vannak ebben kiszolgáltatottabb országok. Magyarország is az. A világ paradigmaváltáshoz érkezett.

A pártok között zajló politikai küzdelem nem hathat ki a válságkezelésre. Meg kell kötni a rendszerváltás második paktumát, a stabilizációjét. Ma ez a feladat. Javaslom, hogy nyilvánítsuk ki, a társadalom megegyezést kíván.

Veress János: a mai történések előzményei az Egyesült Államok másfél évvel ezelőtti válságára vezethető vissza.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását