2024. április 27. - Zita

Premier értékű felújítás

Giacomo Puccini első világsikert aratott operája, a Manon Lescaut premierértékű felújítását mutatják be szombaton a Magyar Állami Operaházban. A zeneszerző halálának 150. évfordulója alkalmából december 18. és 23. között Puccini-hetet tart a dalszínház, e
2008. november 18. kedd 12:27 - Hírextra
"Nyolc év telt el az Erkel színházbeli előadásunk óta, ennyi idő után másképp gondolok erre a szenvedélyes és nagyon mai történetre" - mondta el a darabról tartott keddi sajtóbeszélgetésen Valló Péter rendező. Hozzáfűzte: szeretné a XVIII. századi kötöttségektől megszabadítani ezt az operát, amelynek szövege Prévost abbé korabeli érzelmes regényén alapul. Ezért Szlávik István tervezővel egyetértésben kissé egyszerűsítették a díszletet, amely Erkel színházi méretei miatt amúgy sem férne be az Ybl-palota színpadára.

A tér fokozatosan veszti pompáját, ahogy a férfi főhős, Des Grieux életútja halad a drámai vég felé. A lovag Valló Péter elképzelése szerint jobb sorsra hivatott, rendkívül jó képességű, ember, sorsa a végzetes szerelem.

A címszerep egyik alakítója, Sümegi Eszter szerint Manon a nőiesség esszenciája, Fekete Attila Des Grieux szerepéről pedig azt gondolja, hogy a nyitóképben úgy kell színre lépnie, hogy az a fiatalságot, a tiszta érzéseket sugározza.

A felújítást vezénylő Győriványi Ráth Gyögy elmondta, hogy nincs más feladatuk, mint a partitúrához híven játszani az operát, így ki fog derülni, hogy Puccini muzsikája a legkevésbé sem dagályos, hanem nagyon modern.

A Manon Lescaut-t szombaton és november 28-án kettős szereposztásban mutatják be, a címszerepet Lukács Gyöngyi és Sümegi Eszter, Des Grieux-t Kiss B. Atilla és Fekete Attila énekli.
A Puccini-héten egy kiállítás nyílik a Magyar Állami Operaház Vörös szalonjában Puccini Budapesten címmel. Wellmann Nóra válogatása a zeneszerző műveinek előadástörténetét dokumentálja. A Manon Lescaut-t az 1893-as torinói ősbemutató után alig egy évvel, 1894. március 17-én tűzte műsorára a Magyar Királyi Operaház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását