2024. április 27. - Zita

Átalakul a brit trónöröklési rendszer

Nem kell ragaszkodniuk protestáns házastárshoz a brit trón jövőbeni várományosainak, és a fiú utódok trónöröklési elsőbbsége is megszűnik, ha a brit kormány által most elkezdett, hosszasnak ígérkező törvénymódosító folyamat sikerrel jár.
2009. március 27. péntek 15:55 - HírExtra
Pénteki londoni beszámolók szerint Gordon Brown miniszterelnök közvetlenül II. Erzsébet királynővel kezdett egyeztetést az utóbbi több mint három évszázad legsarkalatosabbnak ígérkező monarchikus reformjáról, és a Windsor-ház nem zárkózik el a felvetések megfontolásától.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement gondoskodik a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa "pápista".

A jogszabály a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvénykezési aktusa volt. Vilmos, aki a katolikus II. Jakab elzavarása után ült az angol trónra, igyekezett a katolicizmus szellemét is mindörökre távol tartani a koronától.

Jóllehet a törvény ma már egyértelműen ütközik a vallási megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, a brit kormányok eddig ódzkodtak attól, hogy belekezdjenek a trónutódlási jog reformjába, mert ennek rendkívül összetett járulékos kihatásai vannak.

A módosítást el kell fogadtatni például a Nemzetközösség mindazon országainak - például Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak - a parlamentjeiben is, amelyek jelenleg is a brit uralkodót ismerik el államfőjüknek, sőt hírek szerint a brit kormány arra törekszik, hogy a jórészt egykori brit gyarmatokból álló, 54 tagú Commonwealth mindegyik tagállama járuljon hozzá a változtatáshoz. Ez derűlátó becslések szerint is hosszú éveket venne igénybe.
A több mint háromszáz éves törvény alapján érvényben lévő tilalom ma is közvetlenül érinti a brit királyi család tagjait.

Peter Phillips, Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő leányának fia például egy katolikus kanadai hölgynek esküdött örök hűséget tavaly májusban, és ehhez hivatalosan le kellett volna mondania trónigényéről, ha arája nem tért volna át az anglikán hitre.

A kormány által tervezett módosítások ugyanakkor nem terjednének ki magára az uralkodóra, vagyis katolikus királya vagy királynője továbbra sem lehetne Nagy-Britanniának. A mindenkori uralkodó hivatalos címei közé tartozik ugyanis "a hit védelmezője", ami azt jelenti, hogy ő az anglikán egyház vezetője, és az ő felelőssége az anglikán világunió legfőbb vallási főméltóságának, Canterbury érsekének a kinevezése.

Így bármely jövőbeni uralkodói leszármazottnak - ha igényt formál a trónra - szintén a protestáns hitben kell majd nevelkednie, akkor is, ha egyik szülője katolikus.
A tervezett módosítások ugyanakkor eltörölnék a férfi trónörökösök automatikus elsőbbségét is, vagyis ha az uralkodó elsőszülött gyermeke leány, mindenképpen ő kerülne az első helyre a trónutódlási sorrendben.

A reformot a britek nagy többsége támogatja. A BBC pénteken közölt gyorsfelmérése szerint az alattvalók 89 százaléka mond igent a királyi ház női tagjainak egyenjogúsítására, és 81 százalék helyeselné, ha az uralkodónak lehetne katolikus házastársa.
A monarchia intézménye is népszerű: a válaszadók 76 százaléka továbbra is a királyság államformáját támogatja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását