2024. április 28. - Valéria

Nincs lehetetlen - új Városháza Fórum

A Nincs lehetetlen - Holland Kultfeszt záróeseményeként csütörtökön a Merlin Színházban leleplezték a Városháza parkba tervezett multifunkcionális épületegyüttes, a Városháza Fórum makettjét, amelyet a tervező, Eric van Egeraat építész mutatott be.
2009. április 30. csütörtök 22:24 - HírExtra
Mint Jan Kennis, a Holland Királyság budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője elmondta, Hollandia országként kívánt bemutatkozni a több mint egy hetes fesztiválon. A vizuális művészetek között az építészet szerepe meghatározó, így "igazi ajándék volt", hogy Budapest holland építészt választott a Városháza Fórum megtervezésére - fogalmazott.

"Kis magyar abszurd", hogy a projekt során lebontandó épület biztosít helyszínt a makett bemutatásához - hívta fel a figyelmet a Merlin igazgatója, hozzátette azonban, hogy a főváros ígérete szerint a színház helyet kap majd az új komplexumban. Magács László elmondta: a makett egy hónapig lesz látható az épület földszintjén.

Az általa tervezett Városháza Fórumot bemutató Eric van Egeraat megjegyezte: számára is fontos kérdés volt a beruházás helyén jelenleg álló épületek sorsa, de úgy vélte, ha a létrejövő új jobb, mint a régi, nem szabad habozni a bontással.

A holland építész hangsúlyozta: noha a gazdasági válság beszűkíti az anyagi forrásokat, Budapest nem engedheti meg magának, hogy "üresen hagyja" a belváros közepét. A városnak szerinte új jövőt adhat, ha sikerül egy épületben összekapcsolni az infrastruktúrát és a metró jelentette tömegközlekedési lehetőségeket a kereskedelmi és kulturális funkciókkal. "El kell döntenünk, áttoljuk-e a problémát a következő generációnak" - válaszolt a beszélgetésen megjelenő civilek aggodalmaira.

Jelenleg az óriási belváros központját nem használják ki, pedig a létrejövő Városháza Fórum megoldást jelenthetne: "az üzlet üzletet, a kultúra kultúrát vonz" - fogalmazott Eric van Egeraat. Emlékeztetett arra, hogy a projekt során egy alapos rekonstrukció keretében megújulnak a Városháza régi szárnyai, míg az új épületrészben helyet kapnak a Fővárosi Önkormányzat irodái, kulturális létesítmények, kereskedelmi-vendéglátóipari funkciók, valamint egy kisebb szálloda is. Az egész létesítmény lelke azonban a Fórum, amely úgy nyújt majd lehetőséget akár szabadtéri művészeti rendezvényekre, hogy összeköttetésben marad a Károly körúttal - tette hozzá az építész.

Az MTI kérdésére Eric van Egeraat elmondta, hogy az adminisztratív és a kereskedelmi-kulturális funkciók a tervek szerint hasonló arányban kapnak helyet a létrejövő Városháza-komplexumban, a pontos arányokat azonban még nem rögzítették. Az új épület tereinek jelentős része könnyen alakítható lesz - hívta fel a figyelmet a sokoldalú kihasználhatóságra.

Tájékoztatása szerint jelenleg a tervrajzok véglegesítése folyik, azokat szeptemberig kell beadniuk engedélyeztetésre. Az építész tudomása szerint még mindig nagy vita folyik a Fővárosi Önkormányzatban a finanszírozási konstrukció részleteiről. Az építkezés megkezdése így 2010-2011-ben valószínű, a beruházás befejezése optimista kalkuláció szerint 2012-ben, a pesszimista változat szerint 2014-ben várható.

Bár meghívást kapott Budapest megbízott főépítésze is, Beleznay Éva végül nem jelent meg a beszélgetésen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását