2024. április 28. - Valéria

Az iszlám világ javát sokkal jobban zavarja Irán, mint Izrael

A duplájára nyúlt az eredetileg 20 percre tervezett beszélgetés Simon Perez és Barack Obama között a Fehér Házban. Az Egyesült Államok és Izrael közti hűséges barátság az új távlatok mellet, egy régi problémával kényszerül szembesülni.
2009. május 7. csütörtök 13:09 - Tatai Gábor
Az ajándékozás
Barack Obama egy türkizkövekkel kirakott arany mezuzával (egy az ajtófélfára szögezendő dobozka, ami Mózes 5. könyvének egyes szakaszait rejti magában) ajándékozta meg az izraeli vezetőt, melyre ezt a személyes üzenetet is rávésette: „Ajándék az Egyesült Államok elnökétől, Barack Obamától Izrael államelnökének, Simon Pereznek, az Egyesült Államokban tett látogatásának a tiszteletére”. Az ajándékot az izraeli vezető a hivatali irodájának az ajtófélfáján fogja elhelyezni. Perez egy izraeli szobrász, Raziah Gershon famunkájával lepte meg az amerikai elnököt. A „Vágyakozás béke után” nevet viselő műalkotás egy női alakot ábrázol, mely 20 békegalambot tart a kezében, a szobor talapzatán ez az ajánlás olvasható: Barack Obama elnöknek – egy nagy vezetőnek, aki nagy reményt adott az egész világ számára”.
Az ünnepélyes keretek között zajló találkozó után a Fehér Ház egy nyilatkozatot adott ki, mely szerint az elnök méltányolja a lehetőséget, hogy Izrael államelnökét személyes találkozón fogadhatta, az Egyesült Államok és Izrael közötti maradandó barátság elismeréséül. „A két elnök az új lehetőségekről és kihívásokról folytatott eszmecserét, beleértve egy átfogó közel-keleti béketerv lehetőségeit és az iráni nukleáris programot is” – olvasható a washingtoni összefoglalókban.

Biztonsági kérdések

A találkozó első pár percében, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, Jim Jones is jelen volt, ahogy a Fehér Ház főnöke, Rahm Emanuel és a Nemzetbiztonsági Tanács Közel-Keleti Osztályának a vezetője, Dan Shapiro is. Obama elöljáróban arról biztosította Perezt, hogy hisz a jövőbeli közös fáradozások pragmatív és pozitív jellegében, valamint Izrael biztonsága, ahogy a múltban, úgy a jövőben is az Egyesült Államok egyik lényegi szempontja fog maradni.

Ahogy a beszélgetés az iráni kérdés felé terelődött, Perez garantálta, hogy Izrael támogatni fogja a rendezéssel kapcsolatos, elsősorban diplomáciai törekvéseket, melyre már az Obama beiktatását követő első száz nap alatt is külön hangsúly került: „Lojális támogatóknak kell lennünk… Ez lenne az elképzelhető legjobb megoldás, amennyiben a diplomáciai próbálkozások valóban sikerrel járnának” – mondta Perez.

Mindezek mellett, Perez világosan kifejtette Obamának: a világnak nem maradt más választása, mint hogy azt a fenyegetést, amit napjaink Iránja támaszt, azzal vesse össze, amit a II. világháború előtti náci Németország jelentett. „Irán fenyegetést jelent nem csak Izraelre, de az egész világra is” – mondta, majd hozzátette, hogy a holokauszt pokla utáni Izrael nem hunyhat szemet az Irán felől érkező halálos veszély felett: „Ha Európa komolyan vette volna Hitlert, a holokauszt, és vele több millió ember halála elkerülhető lett volna. Ezen utólag már nem segíthetünk, de az összevetés által okulhatunk belőle”.

A béke

A shíta és a szunni az iszlám két legnagyobb felekezete. A kettő közti demográfiai viszonyt nehéz pontosan megállapítani, ahány forrás, jószerivel annyi különböző adattal találkozhatunk, ám az hozzávetőlegesen szilárd támpontnak tűnik, hogy a világ muszlimjainak körülbelül 85 százaléka szunni, 15 százaléka pedig shíta. „Kifejtettem <Obamának>, hogy hatalmas változások vették kezdetüket, mivel napjainkra már a szunnita világ nagy része nem Izraelben látják a problémát, hanem Iránban” – nyilatkozta Simon Perez röviddel a találkozó után.

Ha az iszlám ágendája valóban ekkora eltolódáson esett át az elmúlt hatvan év incidensei után, akkor az azt jelenti, hogy a legbefolyásosabb és legerősebb arab országok készen állnak egy átfogó közel-keleti békejavaslat mögé felsorakozni. További ok a bizakodásra, hogy Perez félhivatalosan Obama tudtára adta: a közte és a Likud-os vezető, Benjamin Netanyahu között lezajlott magánbeszélgetések alapján, a jobboldali kormányfő egy „történelmi” béke-megállapodás lehetőségeit keresi és a híresztelésekkel ellentétben, eddig egyetlen egyszer sem mondott semmi arra utalót, hogy elutasítaná a „két állam” megoldást, vagy hogy ne tartaná magát az elődjei által elfogadott egyezményekhez.

A probléma

AIPAC
Az Amerikai Izraeli Közügyek Társasága (American Israel Public Affairs Committee) az egyik legbefolyásosabb, és taglétszámát tekintve a legnagyobb zsidó érdekcsoport az Egyesült Államokban. A több mint félszázada tevékenykedő AIPAC lobbisták hivatottak arról gondoskodni, hogy Izrael államának amerikai támogatottsága kellően erős maradjon, napjainkra a taglétszámuk meghaladta a 100 ezret is. A politikusokat, üzletembereket, diákokat és a közélet számos más területeiről érkező Izrael-barátokat összefogó mozgalom, a New York Times szerint, „a legfontosabb olyan csoport, mely az amerikai-izraeli kapcsolatokat befolyásolja”.
Nem sokkal az Obama-Perez találkozó előtt, az amerikai elnökhelyettes, Joe Biden az AIPAC éves konferenciáján tartott beszédében, az izraeli-amerikai kapcsolatok legelemibb botránykövét vágta az összegyűlt lobbisták szeme alá. „Nem fognak örülni annak, amit most mondok” – figyelmeztetett Biden, mielőtt kifejtette volna, hogy Izraelnek nem szabad több zsidó telepet építenie a palesztin területeken, és le kell hogy bontsa a közlekedést nehézkessé tevő biztonsági posztokat, ezzel biztosítva nagyobb mozgásszabadságot a palesztin lakosság számára.

A probléma eddig is a ciklusonként cserélődő amerikai kormányzatoktól és a világpolitikai változóktól függően került előtérbe, vagy merült feledésbe. Soha nem látott mértékben erősödött például az öbölháború utáni amerikai győzelmi mámor idején, az idősebb Bush, a frissen szerzett tekintélyt meglovagolva, nem habozott egészen a szakadék széléig vinni a dolgot. A települések kérdése olyannyira a rögeszméjévé vált, hogy az akkori izraeli kormányfővel, Yitzhak Shamir-ral már az első találkozásukkor belebegtette: „a települések ártanak az izraeli-amerikai kapcsolatoknak”. Samir Netanyahu-hoz hasonlóan, szintén Likud-os volt, a burkolt fenyegetésre négy olyan szóval válaszolt, amit még sokáig felróttak neki: „Ez nem lesz probléma”.

A két ország vezetőinek hajthatatlansága, végül is mindkettejük bukásához vezetett, a ciszjordániai, illetve gázai zsidó telepek kérdése teljesen megmérgezte a barátságot. Az amerikaiak szemmel láthatóan úgy hitték, ha Izrael felhagyna az építésükkel, az egész Közel-Kelet békés édenkerté válna, míg Samir képtelen volt túllépni a Likud-ideológián és nem volt hajlandó engedményeket tenni a béke kedvéért – sem a PFSZ-nek, sem bármely arab államnak, mivel egyikükben sem bízott igazán.

„Erélyesebb” fogás, erénytelen eszközökkel

Jim Jones, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója már korábban egy európai külügyminiszter tudtára adta, hogy a Fehér Ház most készen áll arra, hogy erélyesebb legyen Izraellel szemben, mint amilyen az ifjabb Bush idejében volt: „az új adminisztráció meg fogja győzni Izraelt, hogy hozzon kompromisszumokat a palesztinkérdésben”. Jelen esetben a nagypolitikai hátszelet az adhatja, hogy Izrael éppen csak túlvan egy 22 napig tartó morális sakk-matton, az ENSZ csak a minap vádolta meg azzal, hogy nem mondott igazat egyes gázai részletekkel kapcsolatban és egy több millió dolláros jóvátételre kötelezte a háborúban megsérül UNRWA iskolák miatt. Izraelnek nagy szüksége van most a jó barátokra, és ezzel Obamánál jobban kevesen vannak tisztában…
Forrás: HírExtra / Haaretz / Al Jazeera / Times ONLINE
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását