2024. május 2. - Zsigmond

Gyurcsány kinyírta a középosztályt

Gyurcsány Ferenc elmúlt egy éves kormányzása nyomán megroppant a magyar középosztály.
2009. május 19. kedd 14:20 - HírExtra
Stumpf István szerint időzített, szociális bomba ketyeg a társadalomban, amelynek hatástalanítására a következő kormánynak minden energiáját mozgósítania kell.

A Századvég Alapítvány hatodik alkalommal publikált kormányzati évértékelő kötetet. Idén (V)álságkormányzás címen jelentette meg a második Gyurcsány-kormány harmadik évéről szóló könyvét.

Az alapítvány elnöke a bemutatón emlékeztetett: a tavalyi kötet a Végjáték címet viselte. Leszögezte: az elmúlt egy év valóban végjáték volt, amelyért magas szociális-gazdasági árat fizet a magyar társadalom.

Gyurcsány Ferenc "veszteségminimalizáló stratégiát" folytatott a tavalyi népszavazás óta, ez végül a pozíciójába került - hangsúlyozta Stumpf István. Közölte: Gyurcsány Ferenc stratégiája, hogy megkerülhetetlen szereplője maradjon a magyar közéletnek, veszélybe került, ezzel együtt még nem kellene az exkormányfőt leírni.

Stumpf István szerint az uniós választások tétje, hogy ki lesz kié lesz az MSZP. Hozzátette: ebben a harcban Gyurcsány Ferenc most hátrányba került.

A kötet arról tudósít, hogy a végjáték lezárult, a koalíció szétesése után Gyurcsány Ferenc megbukott - szögezte le az alapítvány elnöke. Kiemelte: a szocialisták nem készültek fel egy idő előtti választásra, attól tartanak, hogy súlyos vereséget szenvednek, ezért időt akarnak nyerni. Stumpf István szerint az európai parlamenti választások eredménye befolyásolhatja egy előre hozott választás esélyét.

G. Fodor Gábor, a könyv egyik szerkesztője azt mondta: a politikai könyv szándéka az, hogy hozzájáruljon a jó kormányzás gyakorlatához. Hozzátette: a kötet 628 oldalas, 26 szerző 24 tanulmányát tartalmazza, lényegében Magyarország politikai évkönyve.

Kiemelte, hogy a (V)álságkormányzásban áttekintik a kormányzati politikát, amely szerint egy sajátos hatalomgyakorlási technika valósult meg az utóbbi egy évben: a totalitárius gyurcsányizmus praxisa.

G. Fodor Gábor szerint a népszavazás óta eltűntek a víziók, a Gyurcsány-kormány mindent a hatalomban maradásnak rendelt alá. Bár - mint mondta - úgy tűnt, nincs alternatíva, a könyv azt állítja, létezik alternatíva.

A szakpolitikai könyv a jövő kormányzóinak iránymutatóként szolgálhat - tette hozzá. Kiemelte: a kötetben az "álságpolitika" tanulmányrajzát adják, megmutatják azt is, hogy miként lép át az álságkormányzás a jogállami kereteken.

A kötet szerkesztője szerint a legfontosabb probléma, hogy az álságkormányzás magát az államot rombolta le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Xebulon
2009. május 19. 15:41
Minden relatív... A középosztály szerintem ma a legszélesebb, legkomplexebb társadalmi osztály, mint ami valaha is volt. Benne van a nyugdíjoktól a vállalkozókig mindenki. Csak mivel ilyen széles, mindenki azt hiszi egyformán sz@rban vannak. Lehet, hogy más Magyarországon élek, de magam mellett azt láttom mindenki boldogul --- kaja van, autóra fussa, közműveket befizetjük. Igaz nem premium autókkal járunk, hanem 8-10 éves Suzukival, de korábban sem volt jobb.... Igaz elmarad a reklámok által súlykolt középosztály sztereotipiától...
Emlékszem a 80-as évekre, mikor szüleim 2-3 másodállással tudtak egy autóra összehozni pénzt egy év alatt, lakásról nem is álmodtunk. Manapság autó-lakás-nyaralás-jólét közül mindenki választhat kettőt - a másik kettőt nem tudja teljesíteni, ez fáj mindenkinek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását